Caio Prado en het fascisme als strategie van het kapitalisme in crisis (Deel III)

caio-prado-en-het-fascisme-als-strategie-van-het-kapitalisme-in-crisis-(deel-iii)

08-11-21 02: 52: 00,

In het vervolg van deze analyseover de beschouwingen van Caio Prado Júnior over het fascisme, laten we zien hoe de Braziliaanse marxist de staatsgreep van Getúlio Vargas (van eind 1937) opvat, die de Estado Novo instelde, vlak voor het begin van de Tweede Oorlog: een periode waarin Brazilië volgens hem “gefascistiseerd” raakt.

In 18/07/1937 maakt Caio Prado – zinspelend op de manoeuvre die Vargas in gang zette om de macht te monopoliseren – in een handgeschreven notitieboekje (deel van zijn “Politieke dagboeken”) aantekening dat Plínio Salgado, de leider van de Integralisten, na een demonstratie waarbij verwarring heerste en doden vielen, van regeringswege een spreekverbod opgelegd had gekregen.

Een maand later (18/08/1937), profeteert Caio over de tot op de dag van vandaag duistere klucht genaamd Plano Cohen, en zegt dat er geruchten de ronde doen over een “communistische staatsgreep”. Maar hij overweegt dat wat “in werkelijkheid bestaat, de dreiging is van een integralistische staatsgreep”: een staatsgreep “getolereerd door de politie” en “gesteund door de regering”.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: