In Dubai werken knappe koppen aan ‘Great Narrative’ van de ‘Great Reset’ – Café Weltschmerz

in-dubai-werken-knappe-koppen-aan-‘great-narrative’-van-de-‘great-reset’-–-cafe-weltschmerz

08-11-21 11:39:00,

Over twee dagen organiseert het Wereld Economisch Forum (WEF) samen met de Verenigde Arabische Emiraten een conferentie over de Great Narrative. Maar wat betekent dat eigenlijk? Een nieuw verhaal dat ‘helpt bij het vormgeven van een meer weerbare, inclusieve en duurzame visie op onze gemeenschappelijke toekomst,’ of een verhaal dat ‘functioneert om macht, autoriteit en sociale gewoonten te legitimeren?’

Geen ‘Great Reset‘ zonder ‘Great Narrative’. Op de bijeenkomst van het WEF in Dubai zullen ‘grote denkers vanuit alle hoeken van de wereld en diverse disciplines – futuristen, wetenschappers en filosofen- bijdragen aan frisse ideeën voor een meer weerbare, inclusieve en duurzame visie op onze gemeenschappelijke toekomst,’ wordt op de site van het WEF aangekondigd.

Dat is meer dan ooit nodig, zo stelt het Forum. Het complexe en grensoverstijgende karakter van de problemen in de wereld is, zo laat het WEF via meerdere publicaties weten, met de uitbraak van corona alleen maar zichtbaarder geworden: het luchtwegvirus uit China treft de hele wereld en zet alles op zijn kop. Corona is tragisch volgens het WEF, maar het biedt door zijn impact ook een unieke kans om problemen die er al al lange tijd waren nu op te lossen. Dat wil de organisatie doen door een compleet ander beleid door te voeren, van economie en gezondheidszorg tot militaire samenwerking.

Macht legitimeren

De inzichten van het gezelschap in de Emiraten zullen worden gebundeld in het boek ‘The Great Narrative’, dat in januari 2022 verwacht wordt. Ze zullen woorden geven die de oplossingen in ‘het venster van mogelijkheden voor herstel’ volgens het WEF verder vormgeven een aanscherpen.

Is daar alles mee gezegd, of is er meer aan de hand met het ‘Groots Narratief’? Technologieblog Technocracy.news denkt van wel. Het gaat in op een andere betekenis van het woord ‘narratief’: ‘Het idee van een narratief is iets dat de Franse filosoof Jean-Francois Lyotard een groot verhaal of metanarratief noemde. Dat functioneert om macht, autoriteit en sociale gewoonten te legitimeren. Tegelijkertijd gebruiken autoritaire leiders deze grootse verhalen in een poging om alternatieve verslagen in hun eigen taal te vertalen, en alle bezwaren tegen wat ze zelf zijn te onderdrukken.’

Afgaande op het citaat zag Lyotard taal als een krachtig middel. Hij zag het als een middel waarmee ongewenste associaties mogelijk onder het tapijt werden geschoven en kritiek werd ingekapseld.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: