Moderna pakt belastingsvrije winst op door de overheid gefinancierde Covid-vaccins

moderna-pakt-belastingsvrije-winst-op-door-de-overheid-gefinancierde-covid-vaccins

08-11-21 08:11:00,

Geld, geld, geld. De farmaceutische industrie is dol op geld. De hele wereld als klant is niet genoeg voor haar grijpgrage klauwen. Daarnaast ontwijkt zij belastingen en is zij niet aansprakelijk voor ziekenkosten als gevolg van de bijwerkingen van hun levensgevaarlijke producten. Moderna viel door de mand:
 
Afgelopen juli onthulde onderzoeksbureau SOMO de belastingontwijkings-constructies van corona vaccin-producent Moderna. Moderna bleek zijn winsten weg te sluizen via een dochteronderneming in Zwitserland en het moederbedrijf in de Amerikaanse staat Delaware.1

“Een schande”, noemt Vincent Kiezebrink, onderzoeker bij SOMO het. “Als samenleving betalen we driedubbel: we financieren het onderzoek naar vaccin-ontwikkeling, betalen te hoge prijzen voor de aanschaf van die vaccins en vervolgens gebruikt Moderna ook nog belastingconstructies om vennootschapsbelasting te ontwijken.”1

Kiezebrink vergeet nog te vermelden dat de farmaceutische industrie – niet alleen Moderna, maar alle vaccin-producenten – ook niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de kosten van vaccinatieschade.2,3 Zo slim zijn ze ook wel. En je hoeft geen Einstein te zijn om te kunnen voorspellen dat die kosten de komende jaren zullen oplopen tot triljoenen Euro’s en dollars.
 

SOMO

SOMO onderzoekt multinationals.

“Onafhankelijk, feitelijk, kritisch en met een duidelijk doel: een eerlijke en duurzame wereld, waarin publieke belangen zwaarder wegen dan belangen van bedrijven. We doen actiegericht onderzoek en leggen zo de invloed en de ongekende macht van multinationals bloot. Samen met honderden organisaties wereldwijd, zorgen we ervoor dat onze kennis daar terechtkomt waar die het verschil maakt: in fabrieken of bestuurskamers, in sloppenwijken of rechtszalen, bij maatschappelijke organisaties of politici.” – SOMO4

Ik had eerlijk gezegd nog nooit van deze organisatie gehoord, maar hun ontdekking verbaasde me niet:

“Uit een uitgelekt contract tussen Moderna en de Europese Commissie blijkt dat de winst die het bedrijf maakt op de verkoop van coronavaccins terecht komt in enkele van ‘s werelds ergste belastingparadijzen. De bestelling van de Europese Unie wordt uitbetaald aan het kantoor van Moderna in Bazel, Zwitserland. Hierdoor zal Moderna waarschijnlijk weinig belasting betalen over de miljarden euro’s winst die zij aan de coronaviruscrisis zal verdienen. Bovendien heeft Moderna veel van haar patenten ondergebracht in de Amerikaanse belastingparadijsstaat Delaware, waar de inkomsten uit patenten zijn vrijgesteld van belasting. Een extra mogelijkheid voor de farmaceut om belasting te ontwijken.” – Vincent Kiezebrink5

Voor mensen die een zeer goed onderbouwd artikel willen lezen – het is in het engels maar zeer de moeite waard: ‘Pocketing taxs free profits from publicly funded Jabs’.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: