Moeten we bang zijn voor het succes van Bitcoin? – Café Weltschmerz

moeten-we-bang-zijn-voor-het-succes-van-bitcoin?-–-cafe-weltschmerz

08-11-21 11:02:00,

“Hoe succesvoller Bitcoin wordt, hoe meer mensen staan te juichen. Maar hoe banger we moeten zijn.” Dat zegt Willem Middelkoop in gesprek met Boris van der Ven. De financieel adviseur en auteur is positief over bitcoin maar vreest een revolutie van het geldsysteem. Zijn gesprekspartner daarentegen lijkt niet te kunnen wachten op de overname van het systeem door bitcoin.

Van der Ven praat in de podcast V for Valentine (Sunday Special) met Middelkoop over bitcoin en goud, de Europese centrale bank, de big reset, pensioenen en “vluchten naar alles wat de overheid niet kan bijdrukken.” Middelkoop toont zich een conservatieve belegger die behoedzaam de ontwikkelingen in de economie en de wereld volgt. Zijn gastheer blikt echter graag vooruit op het moment dat bitcoin zo groot wordt dat het de geldstandaard wordt.

Revolutie

“Hoe gaat de transitie naar een bitcoinstandaard eruit zien?,” vraag hij op een gegeven moment aan Middelkoop. “Nou die zie ik dus niet,” is het nuchtere antwoord. “Dat kan alleen maar met een klap, waar binnen weken of maanden alle oude structuren zijn weggevaagd…”

Even later brengt Van der Ven het onderwerp een paar minuten later weer op tafel: “Stel dat we in onze vingers kunnen knippen en van bitcoin de standaard kunnen maken, dan heb je een deflationaire en volledig stabiele wereld.” Middelkoop reageert: “Maar jij denkt dat er een revolutie kan komen zonder revolutie… Dat kan per definitie niet. Eerst moet het andere instorten.” De financieel adviseur met een voorliefde voor goud gaat verder: “Hoe succesvoller Bitcoin wordt, hoe meer mensen staan te juichen, maar hoe banger we moeten zijn….”

Gedurende de uitzending komt het thema vaker ter sprake. Middelkoop ziet revolutionaire krachten: “Mensen kunnen misschien nu geen huis meer kopen. Straks binnen een of  twee jaar kunnen ze eten en energie niet meer betalen.” Als gevolg daarvan vreest hij een ingestorte financiële wereld:”Bitcoin maximalisten denken dat het positieve uitkomst is, maar dat is het alleen voor henzelf.” Van der Ven staat er optimistischer in en ziet iedere ontwrichting van een niet-werkend systeem als een positieve ontwikkeling.

Het onderhoud tussen de twee mannen is voor de gemiddelde kijker die niet thuis is in de financiële wereld misschien niet altijd makkelijk te volgen. Daar staat echter tegenover dat de de soms tegengestelde visies op economie en geldsystemen duidelijk naar voren komen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: