Zagen George Orwell en Aldous Huxley het dan toch goed? – Café Weltschmerz

zagen-george-orwell-en-aldous-huxley-het-dan-toch-goed?-–-cafe-weltschmerz

08-11-21 09:47:00,

‘Hoe verder een samenleving afdrijft van de waarheid, hoe meer het degenen zal haten die het spreken.’ Het zijn de woorden van George Orwell. Samen met mensen zoals Aleksandr Solhenitzyn en Aldous Huxley staat hij meer dan ooit in de schijnwerpers. Critici van huidige maatschappelijke ontwikkelingen zoals de toenemende technologisering en (medische) controle vinden inspiratie en verdieping bij de schrijvers. Maar waar stonden ze precies voor?

Quotes van de Britse schrijver George Orwell komen regelmatig voorbij op Twitter en andere social media. Ook spandoeken op demonstraties dragen vandaag de dag vaak een uitspraak van Orwell of verwijzen ernaar. Voorbeelden zijn: ‘Vrijheid van meningsuiting is mijn recht te zeggen wat jij niet wil horen’ , net als: ‘Het verleden werd gewist, het uitgewiste vergeten, en de leugen werd de waarheid.’

1984

Veel mensen weten direct waar het over gaat wanneer het jaartal ‘1984’ valt, vaak gepaard gaande met termen als ‘Big Brother’. Het verwijst allemaal naar Orwells meest beroemde boek ‘1984’ , over een maatschappij van massa surveillance en controle. Orwell schreef het als waarschuwing voor een totalitaire samenleving die de mens mogelijk te wachten stond. Er zijn mensen die vinden dat zijn pessimistische toekomstbeeld is uitgekomen: op de vrijheidsdemonstratie begin oktober in Amsterdam liep een man mee met een bord met daarop de tekst ‘Orwell was een optimist.’

In onderstaande video worden zes quotes van Orwell onder de loep genomen. De interpretatie van het fragment is, net als bij andere bronnen, uiteraard aan de lezer zelf. Café Weltschmerz daagt de lezer uit zelf kritisch na te denken.

Vrijwillige onderwerping

Aldous Huxley schreef vele boeken, waaronder Heerlijke Nieuwe Wereld (vertaling van A Brave New World). Dat boek wordt vaak in een adem genoemd met ‘1984’ als sombere toekomstvoorspelling / waarschuwing. In 1984 gaat het om een onderdrukkend regime van een kleine elite die de mensen arm en onwetend houdt. In het boek van Huxley is echter sprake van een dynamiek van vrijwillige onderwerping, zo wijzen ook deze quotes uit: ‘Mensen zullen gaan houden van hun onderdrukking en de technologie die hun vermogen tot nadenken kapot maakt, omarmen.’

De aanwezigheid van technologie en farmaceutische middelen speelt een grote rol in Huxley’s werk: ‘De medische wetenschap zal zo’n vooruitgang hebben geboekt, dat er nauwelijks nog een gezond mens zal overblijven.’ Door de toenemende invloed van (Big) Tech en farmaceutische bedrijven op ons leven,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: