ABN Amro: Belastingdruk bedrijven schiet omhoog door stijgende schulden – Café Weltschmerz

abn-amro:-belastingdruk-bedrijven-schiet-omhoog-door-stijgende-schulden-–-cafe-weltschmerz

09-11-21 08:52:00,

‘De belastingschuld van meerdere branches staat gelijk aan een of meer jaarwinsten,’ zo meldt een rapport van ABN Amro. Veel bedrijven kregen vanwege de coronacrisis uitstel van betaling van omzetbelasting, loonheffing en inkomstenbelasting. Dat heeft geleid tot een gezamenlijke belastingschuld van meer dan 18 miljard euro tot en met augustus 2021. Vanaf oktober 2022 moeten bedrijven de schulden binnen vijf jaar terugbetalen en dat zal voor velen zorgen voor een hoog oplopende belastingdruk.

Een hoge belastingdruk dreigt voor de sectoren die het meest getroffen zijn door de coronamaatregelen die vanaf begin 2020 (af en aan) gelden. Met name restaurants  hebben een belastingschuld opgebouwd: meer dan veertig procent van de eetgelegenheden heeft de kosten moeten drukken door gebruik te maken van de belastingregelingen. Ook cafés, schoenen- en kledingwinkels en taxibedrijven hebben gekozen voor uitstel van betaling.

‘Gevolg is dat de belastingdruk binnen enkele sectoren hoog oploopt,’ concludeert de bank. ‘Zodra de schuld moet worden terugbetaald, in ieder geval in de komende vijf jaar, drukt dat op de kasstroom van ondernemingen.’ Het verslag van de bank pakt er een aantal voorbeelden uit: ‘Voor drukkerijen wordt de gemiddelde belastingafdracht 36 procent van de winst per maand.’ Opvallend is de vervoersbranche met een belastingdruk die mogelijk oploopt tot meer dan 50 procent: ‘In het personenvervoer over de weg, zoals taxi’s, touringcarbedrijven en openbaar vervoer, is dat 54 procent.’

ABN Amro ziet dat de belastingschuld zich voornamelijk bij een aantal sectoren concentreert. Dat lijkt op het eerste gezicht positief, stelt de bank, maar raakt meer mensen dan gedacht. De bedrijven staan volgens de financiële dienstverlener middenin de economie en ‘dat  sorteert weer effecten in de keten die achter deze bedrijven zit, zoals bijvoorbeeld voor toeleveranciers van cafés.’

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: