Een bescheiden voorstel: Zeg je baan op en ga in de bijstand

een-bescheiden-voorstel:-zeg-je-baan-op-en-ga-in-de-bijstand

09-11-21 02:15:00, Dit is “Ma Flodder”, een mogelijk mythologische voorouder van alle inheemse Nederlandse white trash. Historici weten niet zeker of ze echt bestaan heeft of niet. Nederlandse white trash bidt tot haar, en vraagt haar onze cannabis kwekerijen te zegenen. Ik weet niet wie dit moet weten, maar in Nederland draagt de gemiddelde bijstandsgerechtigde meer bij aan de samenleving dan 80% van de mensen met een fulltime baan, schrijft Rintrah.

“Hoe is dat mogelijk?” vraagt u. Nou, ik ben blij dat u het vraagt, want dat betekent dat het verhaaltijd is. Nederland is in veel opzichten het Zuid-Korea van de Noordzee. Nederlandse moeders willen bijvoorbeeld niets liever dan dat hun kinderen het goed doen op school en ergens een prestigieuze baan krijgen. Er is natuurlijk een hevige concurrentie voor de weinige banen die prestigieus genoeg zijn (advocaten en dokters), wat betekent dat we een enorm aanbod aan drop-outs hebben.

Voor elk Nederlands kind dat geneeskunde mag studeren, zijn er bijvoorbeeld een heleboel die het net niet gehaald hebben. In plaats van een minder prestigieuze maar even nuttige baan als verpleegster te accepteren door verpleegkunde te gaan studeren, gaan deze kinderen uiteindelijk iets studeren dat vaag met gezondheid te maken heeft, zoals “gezondheidswetenschappen” op universitair niveau. Tenslotte, als je zo hard hebt gewerkt om op de universiteit te komen, heb je geen zin om met minder genoegen te nemen.

Als het nog niet duidelijk was, gezondheidswetenschappen is niet echt iets dat je voorbereidt op een echte baan. Het is letterlijk iets dat iemand twintig jaar geleden of zo uit het niets heeft uitgevonden. Je zult uiteindelijk iets doen dat vaag met gezondheid te maken heeft. Met andere woorden, je zult waarschijnlijk eindigen bij een ziektekostenverzekeringsmaatschappij die “gezondheidszorg inkoopt” voor de verzekeringsmaatschappij bij “zorgaanbieders”.

Waarom hebben we deze tussenpersonen nodig? Strikvraag: dat hebben we niet. Tot een jaar of dertig geleden had de meerderheid van de Nederlanders geen particuliere ziektekostenverzekering, de overheid hoestte je medische rekeningen op. Nu hebben we een dozijn of zo zorgverzekeraars, die allemaal hun eigen bureaucraatjes en marketingafdelingen hebben die in een zero sum game strijden om hetzelfde geld.

Met andere woorden, als “gezondheidswetenschapper” (niet echt, sorry), is de kans groot dat je met een klotebaan komt te zitten. En de Nederlandse samenleving zit vol met zulke onzinbanen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: