Katholieke kerk Frankrijk door het stof na dik rapport kindermisbruik – Café Weltschmerz

katholieke-kerk-frankrijk-door-het-stof-na-dik-rapport-kindermisbruik-–-cafe-weltschmerz

09-11-21 10:34:00,

Franse bisschoppen beloven drastische hervormingen om seksueel misbruik tegen te gaan. Bovendien zullen ze slachtoffers van financieel misbruik financieel tegemoet komen, bekostigd met het geld van de verkoop van kerkelijke gebouwen en grond. De toezeggingen zijn het gevolg van onderzoek naar slachtoffers van seksuele misdragingen van de afgelopen zeventig jaar binnen de Katholieke Kerk. Meer dan 300.000 Fransen bleken als kind door  Katholieke geestelijken of medewerkers van Katholieke instellingen te zijn misbruikt.

Het onderzoeksrapport werd begin oktober gepresenteerd in Parijs. Dat er misbruik plaatsvindt en -vond in de kerk was in Frankrijk algemeen bekend maar de omvang ervan kwam voor velen als een schok. Het Nederlands Dagblad spreekt daarom van een ‘explosief rapport’ met ‘cijfers hoger dan iedereen de afgelopen jaren voor mogelijk hield.’ Meer dan 200.000 zijn als kind seksueel misbruikt door Katholieke geestelijken. Ruim 330.000 zijn het slachtoffer geworden van misbruik door ofwel geestelijken ofwel (onbetaalde) medewerkers van Katholieke instellingen zoals scholen en jeugdorganisaties.

Verpletterd

De bisschoppen van Frankrijk vergaderden dagenlang over het thema en de consequenties voor de Rooms-Katholieke kerk in het land. Maandag 7 november maakte aartsbisschop Eric de Moulins-Beaufort in Lourdes letterlijk een knieval voor de slachtoffers tijdens een afsluitende bijeenkomst van de Franse bisschoppenconferentie. “We zijn schuldig aan systeem dat mensen en hun meest basale rechten misbruikt, verpletterd en minacht, in plaats van geestelijke vrijheid en leven te brengen naar de mensen.”

Hervormingen

De kerk zegt hervormingen te willen doorvoeren om misbruik in de toekomst te voorkomen. Daarvoor zijn negen werkgroepen in het leven geroepen die zullen worden geleid door niet-geestelijken. In het voorjaar van 2023 zal dat moeten leiden tot een presentatie van nieuwe  gedragsregels, hervormingen in het uitdragen van het geloof en de werkcultuur onder de geestelijken. Dan zal ook blijken in hoeverre het Vaticaan akkoord gaat met de hervormingen.

Rome is reeds betrokken bij de Franse kwestie. De bisschoppen vroegen paus Franciscus, die begin november nog sprak van ‘verdriet en schaamte omdat we de kinderen niet hebben beschermd en hun vertrouwen hebben beschaamd’, om hulp. Ze willen een afgevaardigde vanuit het Vaticaan die hen kan bijstaan, evenals mensen die de diverse bisdommen bezoeken om de hervormingen en evaluaties onder de loep te nemen. De roep om externe hulp is opmerkelijk. Veel problemen in de kerk werden en worden onderling besproken of weggemoffeld.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: