Abnormaal veel Britten sterven thuis – Aanzienlijke en aanhoudende stijging van het aantal sterfgevallen dat niet door Covid-19 wordt veroorzaakt

abnormaal-veel-britten-sterven-thuis-–-aanzienlijke-en-aanhoudende-stijging-van-het-aantal-sterfgevallen-dat-niet-door-covid-19-wordt-veroorzaakt

10-11-21 09:30:00, Achtergrondfoto © Freepik; Vrouw: Freepik Uit cijfers van het Office of National Statistics voor Engeland en Wales blijkt dat er in de afgelopen achttien maanden ten minste 74.745 sterfgevallen – sterfgevallen boven het vijfjarig gemiddelde – in particuliere woningen zijn geweest. Bij slechts 8.759 (12 procent) was COVID-19 betrokken. De cijfers van sterfgevallen thuis van 7 maart, 2020 tot 17 september, 2021 zijn 37 procent hoger dan het gemiddelde van 2015 – 2019 en de aantallen blijven stijgen. Vorige week was de 16e week op rij waarin het ONS extra of “overtollige” sterfgevallen meldde, schrijft Express.co.uk.

De verontrustende trend betreft onder meer 15-19-jarige jongens. Het aantal sterfgevallen in deze groep is tussen januari en oktober van dit jaar met 30 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2020 – van 355 naar 462. Dat is 20 procent hoger dan het vijfjaarlijkse gemiddelde voor deze periode, dat 386 bedroeg.

Gisteravond riep professor Carl Heneghan, directeur van het Centre for Evidence-Based Medicine van de Universiteit van Oxford, op tot een dringend onderzoek naar de omstandigheden achter de sterfgevallen om na te gaan of ze voorkomen hadden kunnen worden. Hij zei:

“Meer mensen sterven aan andere oorzaken dan Covid-19 en we blijven dit jaar een aanzienlijke en aanhoudende stijging zien van het aantal sterfgevallen dat niet door Covid-19 wordt veroorzaakt en meestal in de thuissituatie plaatsvindt. Dit is uiterst zorgwekkend. Er moet nu dringend een grondig onderzoek worden ingesteld om na te gaan of deze sterfgevallen voorkomen hadden kunnen worden. De overlijdensakten geven slechts een momentopname van wat er werkelijk aan de hand is.

We moeten verder gaan en kijken naar de sterfgevallen die misschien niet door lijkschouwers zijn behandeld. Om inzicht te krijgen in de werkelijke oorzaak en wat er gedaan kan worden om het grote aantal sterfgevallen te verminderen, met name die in de thuissituatie.

De regering heeft dringend nauwkeurige gegevens nodig over wat er aan de hand is om nog meer buitensporige sterfgevallen te voorkomen. Inzicht hierin is ook van cruciaal belang voor het beheer van onze reactie op de pandemie, waarbij we ervoor zorgen dat we vermijdbare problemen beperken, wat kan betekenen dat we nooit meer worden afgesloten.”

Dr Charles Levinson, Chief Executive van het particuliere huisartsenbedrijf Doctorcall,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: