Afghanistan: Tussen pijpleidingen en ISIS-K, de Amerikanen zijn nog steeds in het spel, door Pepe Escobar

afghanistan:-tussen-pijpleidingen-en-isis-k,-de-amerikanen-zijn-nog-steeds-in-het-spel,-door-pepe-escobar

10-11-21 05: 20: 00,

Begin november gebeurde er iets heel bijzonders in Kaboel.

De interim-minister van Buitenlandse Zaken van de Taliban, Amir Khan Muttaqi, en de Turkmeense minister van Buitenlandse Zaken, Rashid Meredov, kwamen bijeen om een reeks politieke en economische kwesties te bespreken. Het belangrijkste was dat ze de legendarische soap deden herleven die ik in de vroege 2000 jaren Pipelineistan noemde: de Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India (TAPI) gaspijplijn.

Noem het nog een andere opmerkelijke, historische wending in de post-jihad Afghaanse saga, die teruggaat tot het midden van de 1990jaren toen de Taliban voor het eerst de macht overnamen in Kabul.

In 1997 bezochten de Taliban zelfs Houston om te praten over de pijpleiding, die toen bekend stond als TAP, zoals beschreven in deel 1 van mijn e-book Forever Wars.

Tijdens de tweede Clinton-regering stond een consortium onder leiding van Unocal â nu onderdeel van Chevron â op het punt te beginnen aan wat een uiterst kostbare onderneming zou zijn (bijna 8 miljard dollar) om Rusland te ondermijnen op het kruispunt van Centraal- en Zuid-Azië;

” Lees verder

%d bloggers liken dit: