De Iraanse politiek in het turbulente Midden-Oosten

de-iraanse-politiek-in-het-turbulente-midden-oosten

10-11-21 01: 25: 00,

In zijn instructies aan het nieuwe kabinet noemde de Iraanse opperste leider Ayatollah Ali Khamenei VS-president Joe Biden een “vraatzuchtige wolf” en vertelde hij zijn ministers: “Diplomatie mag niet worden beïnvloed en niet worden gekoppeld aan de nucleaire kwestie.” In plaats daarvan is het team van president Ebrahim Raisi van plan zich te concentreren op een op het oosten gerichte economische diplomatie. Zowel Raisi als Ali Khamenei hebben de vorige president Hassan Rouhani veroordeeld omdat hij naïef was in onderhandelingen met het Westen, waarbij de Opperste Leider expliciet verklaarde: “Vertrouwen op het Westen werkt niet.” Hij beschouwt de westerse onderhandelaars over het nucleaire programma als onbetrouwbaar en bedrieglijk. De woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken Saeed Khatibzadeh eiste dan ook dat de Amerikaanse president Joe Biden specifieke garanties zou geven dat Washington “niet opnieuw zal terugkomen op zijn beloften” in het kader van het hernieuwde Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).

In het licht van deze richtlijnen beloofden president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir Abdollahian een Azië-centrisch of Look East-beleid te voeren en tegelijkertijd hun westelijke flanken te versterken met pro-Iraanse milities in Libanon,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: