Twilight of the Demigods

twilight-of-the-demigods

10-11-21 12: 00: 00,

Sinds artsen als beroep bestaan, hetzij als bestudeerde archiatristen voor de adel, hetzij als ambachtelijke badmeesters en veldwerkers voor het volk, zijn zij blootgesteld aan hoongelach als gekken of kwakzalvers. Het studenten- en drinklied over “Dokter Eisenbarth”, dat ontstond rond 1800, verspreidde zich snel als een populair volks- en kinderliedje, dat zelfs aan het begin van de jaren vijftig in de vorige eeuw nog onder ons kinderen werd gebruld: (Ik ben dokter Eisenbarth. Willewillewitt, bumbum! Kurier’ die Leut’ nach meiner Art, Willewillewitt, bumbum! Kann machen, dass die Blinden geh’n. Willewillewitt, bumbum!
En dat de kreupele weer kan zien,
Willewillewitt, juchhei!

Als een patiënt mij ooit in vertrouwen neemt,
Maakt hij eerst zijn testament,
Ik stuur niemand de wereld uit,
Totdat hij zijn huis bestelt.

Dat is de manier waarop ik genees,
Het is beproefd, ik sta ervoor in,
Dat elke remedie effectief is,
Ik zweer bij mijn doktershoed (1).

Zelfs de ouderen vonden hun plezier in deze dokter: Zo droeg de componist Nico Dostal (1895 tot 1981) zelfs een operette op aan dokter Eisenbarth als “een schitterend schouwspel in zeven beelden”,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: