Verkiezingen Nicaragua: “We zitten opgescheept met een dictator en dat is helemaal onze eigen schuld” – Café Weltschmerz

verkiezingen-nicaragua:-“we-zitten-opgescheept-met-een-dictator-en-dat-is-helemaal-onze-eigen-schuld”-–-cafe-weltschmerz

10-11-21 08:27:00,

Daniel Ortega heeft de verkiezingen gewonnen in Nicaragua. Dat is voor niemand een verrassing: in de afgelopen vijftien jaar heeft hij zijn macht verstevigd en oppositie onschadelijk gemaakt. Na het tellen van de helft van de stemmen riep Ortega maandagnacht de overwinning uit. Zijn partij FSLN won driekwart van de stemmen.
De kiesraad rapporteerde een opkomst van 65 procent, ‘een niveau dat niet is waargenomen in rustige stemlokalen op zondag,’ meldt het NRC. ‘Open Ballot Boxes, een oppositie-initiatief om de verkiezingen te volgen, meldde dat zijn meer dan 1.450 waarnemers in het land de gemiddelde opkomst hebben geraamd op ongeveer 18 procent. Verkiezingswaarnemers van de EU en de Organisatie van Amerikaanse Landen zijn door het bewind geweerd, en ook journalisten mochten het land niet in.’
De verkiezingen worden bijna nergens serieus genomen. Joe Biden, president van de Verenigde Staten, noemde de verkiezingen een ‘theaterverkiezing: niet vrij, noch eerlijk en zeker niet democratisch.”Jose Miguel Vivanco, hoofd van de divisie Noord-, Midden- en Zuid-Amerika van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, noemde de verkiezingen op Twitter ‘een farce.’

Las elecciones de hoy en Nicaragua son una farsa.

Hilo:

— José Miguel Vivanco (@JMVivancoHRW) November 7, 2021

De president van Nicaragua zal niet anders hebben verwacht: zijn enige vrienden op het wereldtoneel zijn president Vladimir Poetin van Rusland, de Venezolaanse president Nicolás Maduro van Venezuela en Miguel Diaz-Canel van Cuba. Af en toe haalt hij de banden aan met Iran.
De verkiezingen worden internationaal veroordeeld, omdat er van oppositie geen sprake is. De partijen die naast de FSLN (Frente Sandinista de Liberación Nacional, het Sandinistische bevrijdingsfront, naar de vrijheidsstrijder Sandino red.) op het stembiljet stonden worden algemeen beschouwd als Ortega-gezind. Zij vormen geen bedreiging, voeren geen of nauwelijks campagne en stemmen mee in het parlement wanneer dat gevraagd wordt. Mensen in Nicaragua spreken al jaren van fraude bij de verkiezingen: stembiljetten raken kwijt, gegevens van overleden mensen duiken op in de administratie en cijfers worden naar boven dan wel beneden afgerond. Voor een beter beeld van de politieke situatie is echter meer achtergrond nodig en dat volgt hieronder.

Revolutie
Ortega was de eerste president van Nicaragua na Anastazio Somoza, de familie die het land met behulp van de Verenigde Staten tientallen jaren in zijn greep hield.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: