AUKUS en Myanmar ondermijnen de eenheid van de ASEAN

aukus-en-myanmar-ondermijnen-de-eenheid-van-de-asean

11-11-21 08: 50: 00,

In feite, en zoals herhaaldelijk is opgemerkt in het NEO, verslechtert de situatie in Zuidoost-Azië, een sleutelregio voor het mondiale politieke proces van vandaag, waarvan alle tien landen de ASEAN vormen. Deze verslechtering is het gevolg van de verslechterende betrekkingen tussen de twee wereldmachten, de VS en China.

Het spanningsveld dat door beide belangrijke wereldspelers wordt gecreëerd, is lange tijd een bron van bedreigingen geweest voor het bestaan zelf van de ASEAN. Maar dit jaar lijkt het een kritiek punt te hebben bereikt, waardoor het voor de leden en de Associatie als geheel steeds moeilijker wordt om rond de middellijn van dit veld een evenwicht te vinden. De impliciete en expliciete voorkeuren voor de ene of de andere van de twee wereldmachten worden steeds zichtbaarder. Ook dit vormt een groeiende bedreiging voor althans de schijn van eenheid van de ASEAN.

Dit jaar werd een belangrijke bijdrage aan de versterking van deze negatieve trend geleverd door twee bijzondere gebeurtenissen,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: