Het goud van de Scythen – een politieke zaak

het-goud-van-de-scythen-–-een-politieke-zaak

De Scythen, zijn een oud volk dat heerste over de Euraziatische steppen van ongeveer de 9e tot ongeveer de 3e eeuw voor Christus. Ze waren een nomadisch volk, en een van de eersten die de oorlogvoering te paard beheersten.
De Scythen waren ook zeer bekwame goudsmeden, en hun ingewikkelde gouden sieraden worden beschouwd als behorende tot de mooiste uit de antieke wereld. De Krim was een van de centra van de Scythische cultuur, en op het schiereiland zijn veel onschatbare Scythische artefacten gevonden, die in de plaatselijke musea bewaard werden.
In 2013 werden Scythische goudschatten uit vier musea op de Krim voor tentoonstellingen verzonden, eerst naar Duitsland, vervolgens naar het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Volgens de overeenkomsten zouden de objecten later in 2014, na afloop van de tentoonstelling terug worden gestuurd naar de Krim.
Deze schatten zitten echter nog steeds in Nederland vast, omdat men zogenaamd niet weet waarheen het Scythische goud terug gestuurd zou moeten worden.

Mij lijkt de keuze vrij simpel, namelijk naar de musea waar de voorwerpen vandaan komen. Maar nu komt de politiek in het spel.

De Krim is sinds februari 2014

  • volgens de Oekraïense lezing – door de Russen bezet
  • volgens de lezing van de Russische Federatie en tevens volgens de lezing van de bewoners van de Krim – met het Russische moederland herenigd

De bewoners van de Krim beschouwen de schatten van de Scythen als hun culturele erfgoed, en de regering in Kiev vindt dat de Krim tot de Oekraïne behoort,  » Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: