Klimaattop: redden van planeet of financiële coup? – Café Weltschmerz

klimaattop:-redden-van-planeet-of-financiele-coup?-–-cafe-weltschmerz

11-11-21 01:49:00,

Veel mensen denken dat de internationale klimaatconferentie in Glasgow geheel in het teken staat van klimaatverandering. Sommigen echter zien een andere agenda. Journalist Matthew Ehret: ‘Waarom gaan zoveel mensen ervan uit dat een “Green New Deal” niet diezelfde krachten zal versterken die de wereld de afgelopen halve eeuw hebben verwoest in naam van globalisering?’

De verslaggeving van de conferentie in Glasgow richt zich op het klimaat. De algemene teneur is dat regeringsleiders en ander politici, beroemdheden, leden van koningshuizen, hooggeplaatsten uit het bedrijfsleven, non-gouvernementele organisaties en lobbyisten in de eerste plaats aan tafel zitten om de vermeende opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Minder aandacht gaat uit naar de enorme bedragen die daarmee gemoeid zijn en de impact die dat heeft op (inter)nationale geldstromen en de inrichting van de economie.

Uithangbord

Volgens Matthew Ehret is dat voor een groot deel te danken aan de uithangborden van de Groene Agenda: onder hen de Zweedse ‘klimaatstaker’ Greta Thunberg en de internationale actiegroep Extinction Rebellion. Zij geven de klimaatplannen volgens hem een jeugdig, idealistisch en zelfs heroïsch imago. De journalist rekent ook de democratische Amerikaanse politica Alexandria Ocasio-Cortez tot een nieuwe lichting strijders. ‘Ocasio-Cortez bekritiseert dagelijks de desastreuze werkwijze van doorgeschoten kapitalisme en marktdenken,’ schrijft Ehret, ‘en ziet een ‘Green Deal’ met een CO2-neutrale voetafdruk als de oplossing.’

De Green New Deal verwijst naar de ‘New Deal’ die in de jaren dertig van de vorige eeuw door Franklin Roosevelt, toenmalig president van de Verenigde Staten, werd ingevoerd. Het betrof een grootschalig hervormingsplan om de economie weer uit het slop te trekken. Het is de geschiedenisboeken ingegaan als economisch en ook maatschappelijk succes.

Ehret kan zich deels vinden in de kritiek van het Amerikaanse Congreslid op ‘het kapitalisme en de machtsstructuren die ermee gepaard gaan’, maar zet grote vraagtekens bij de oplossing die wordt aangedragen: ‘Waarom gaan zoveel mensen ervan uit dat een ‘Green New Deal’ niet diezelfde krachten zal versterken die de wereld de afgelopen halve eeuw hebben verwoest in naam van globalisering?’

Achter het gordijn

Wie iets verder kijkt dan de ‘posterboys en postergirls’ van de klimaatconferentie, neemt andere dingen waar, meent Ehret: ‘Prins Charles ontmoette onlangs achttien leiders van het Gemenebest van Naties (Commonwealth of Nations) om te werken aan klimaatwetgeving. Al snel werd het doorgevoerd in het Britse en Canadese parlement.’ De journalist zag dat die actie snel werd gevolgd door de Bank of England en andere banken die groene financiële instrumenten (zoals de Ecologische Sociale Beleids Index ESGI) optuigden en promootten als onderdeel van Groene Obligaties.’

Ehret is daar heel kritisch over.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: