Vrijheid van meningsuiting op de universiteit? “Ik ben kapotgemaakt” – Café Weltschmerz

vrijheid-van-meningsuiting-op-de-universiteit?-“ik-ben-kapotgemaakt”-–-cafe-weltschmerz

11-11-21 04:55:00,

Sommige mensen zien in tijden van corona steeds meer censuur: kritische geluiden worden geweerd in de media, accounts en content verwijderd en bedrijven doen er alles aan om te voorkomen dat gevoelige informatie naar buiten lekt. De blik richt zich in toenemende mate ook op de academische wereld: de lijst van docenten en onderzoekers die moesten vertrekken vanwege een afwijkend geluid wordt steeds langer.

De academische wereld is een bastion van vrijheid, is vaak de gedachte: mensen verschillen er misschien van mening maar zolang ze het allemaal goed onderbouwen is er niets aan de hand. Verschil van inzicht is juist vruchtbaar: het maakt dat mensen twijfelen aan hun eigen standpunten, die nog eens onderzoeken en zo nodig bijstellen. Recente ontwikkelingen wijzen echter op de eerste scheurtjes in het beeld van de universiteit als plek bij uitstek voor geestelijke vrijheid.

Ontslagen

Bari Weiss gaf onlangs in haar artikel een paar voorbeelden van docenten en onderzoekers die een open intellectuele houding moesten bekopen met ontslag of sancties. David Peterson uit de Verenigde Staten  is zo’n voorbeeld. In de zomer van 2020 ging hij uit nieuwsgierigheid naar een politieparade in zijn woonplaats om met eigen ogen meer zicht te krijgen op wat er gaande was. De verhoudingen stonden namelijk op scherp ruim een jaar geleden: de politie had een slechte reputatie en de dood van George Floyd na een hardhandige arrestatie had die alleen maar verslechterd. Nadat studenten van de kunstdocent erachter kwamen dat hij aanwezig was bij de parade, plakten ze een brief op de deur van zijn klaslokaal: ‘Stop. Dit is geen veilige omgeving voor gemarginaliseerde studenten.’ Intern onderzoek naar ‘bias’ van de docent volgde.

Gordon Klein, professor aan de UCLA, Los Angeles. Nadat hij weigerde zwarte studenten minder streng te beoordelen, volgde een schorsing en werden zijn e-mails onderzocht. Hij is inmiddels weer aan het werk, maar de moderne heksenjacht achtervolgt hem naar eigen zeggen nog steeds.

Peter Boghossian, voormalig docent filosofie aan de Portland State University, is nog iemand die geen vrijheid maar beklemming voelde op de universiteit. Hij nam ontslag omdat hij niet meer kon leven met ‘een universiteit die ideeën heeft opgeofferd voor ideologie.’

My University Sacrificed Ideas for Ideology. So Today I Quit.

My resignation letter. @Portland_State https://t.co/OOQcz371nA

— Peter Boghossian (@peterboghossian) September 8,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: