Artificial Intelligence (AI)of kunstmatige intelligentie (Ki)

artificial-intelligence-(ai)of-kunstmatige-intelligentie-(ki)

12-11-21 07:06:00,

Wat is Artificial Intelligence?
Artificial intelligence (AI), in het Nederlands ook bekend als kunstmatige intelligentie (Ki), is een technologie die inzet op automatisering. Het idee is dat het systeem basistaken uitvoert, maar ook bepaalde bedrijfsbeslissingen autonoom kan nemen. Artificial intelligence is een zelflerend systeem, het wordt met andere woorden dus steeds slimmer. Zij imiteren hierbij het denkvermogen van de mens.

PS: in mijn jonge jaren  (en nu nog steeds) betekende KI: kunstmatige inseminatie. Bij een vriendin in het buitengebied stond een gebouw waar koeien kunstmatig geïnsemineerd (KI) werden of waar inseminatoren rond gingen om koeien te insemineren. Moeilijk om er nu wat anders bij te denken. Misschien de reden dat kunstmatige intelligentie met hoofdletter K en kleine letter i wordt geschreven; Ki?

Maar goed, Artificial Intelligence (AI), of kunstmatige Intelligentie (Ki), is dus nu alle intelligentie die niet biologisch is, maar kunstmatig gemaakt. Bij AI leren machines acties en beslissingen te nemen, in plaats van mensen. AI is gebaseerd op machine learning-technologie: computers die complexe algoritmes toepassen met zelflerend vermogen. Ze redeneren logisch, begrijpen taal en leren van fouten.

Vormen van Artificial Intelligence (AI)
AI wordt vaak een General Purpose Technology (GPT) genoemd. GPT’s zijn technologieën die een volledige economie drastisch kunnen veranderen. Ze hebben de potentie om samenlevingen te ontwrichten door hun impact op bestaande economische en sociale structuren. Er zijn drie overkoepelende technologieën die AI mogelijk kunnen maken:
Whole brain emulation (WBE), ook wel mind upload genoemd. WBE is het hypothetische proces van het scannen van het volledige menselijk brein, inclusief het lange-termijn-geheugen, om deze vervolgens te kopiëren naar een computer. Theoretisch gezien zou een computer dan een simulatiemodel van de informatieverwerking van het brein kunnen uitvoeren en in essentie op dezelfde wijze kunnen werken als het originele brein en daarmee bewustzijn kunnen ervaren.  De computer neemt in feite het brein van de mens over! The Human Brain Project (HBP) https://www.humanbrainproject.eu/en/follow-hbp/news/human-brain-project-announces-new-phase/ , een wetenschappelijke project gefinancierd door de Europese Unie, werkt hier al vanaf 2013 aan samen met 500 wetenschappers en meer dan 100 universiteiten, ziekenhuizen en onderzoekscentra:
-Brain-computer interfaces (BCI) is een technologie waarbij hersensignalen gemeten en gedigitaliseerd kunnen worden. Een computer kan deze vervolgens classificeren en omzetten in acties.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: