Hoe de Covid waanzin afbrokkelt

hoe-de-covid-waanzin-afbrokkelt

12-11-21 04:52:00,

Paul Frijters is emeritus professor welzijnseconomie aan de London School of Economics

Reden tot hoop

Soms kun je de hoop verliezen in Nederland dat gezond verstand en liefde het echt gaan winnen van de machtswellust en commerciële belangen achter de waanzin. Na 20 maanden kan de moed je wel eens in de schoenen zinken. De massamedia komen immers nog steeds met het broodjeaapverhaal dat ongevaccineerde jongeren een probleem zijn. Ook acht het parlement een milde ziekte qua ernst gelijk aan ebola en de pest.

Als je wat breder om je heen kijkt begint echter steeds duidelijker te worden hoe deze waanzin ten einde gaat komen. Wat er daarna komt is veel minder duidelijk. Maar dat de covid-waanzin aan het verliezen is, is toch wel degelijk steeds beter te zien. Laten we dus de ontwikkelingen op dit gebied eens bekijken, te beginnen met het internationale plaatje.

De maatregelen-graadmeter

Onderstaande grafiek geeft aan hoeveel rijke landen of landen van Europese afkomst er sinds januari 2020 minder dan 50 scoorden op de ‘Blavatnik restrictie Index’. Ter herinnering hoe ik dit in eerdere afleveringen gedefinieerd heb: een lockdown is een restrictie van meer dan 70 op deze index van 0 tot 100. Hiervoor geldt dus in Europa dat alleen Zweden nog geen dag aan lockdowns gedaan heeft. 90% van de wereldbevolking was echter minimaal 2 maanden in lockdown in 2020. De landen die rijk zijn hebben een Bruto Nationaal Product van meer dan 20,000 dollars per persoon.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: