Het is nog nooit zo warm geweest? Nee dus!

het-is-nog-nooit-zo-warm-geweest?-nee-dus!

13-11-21 07:00:00,

Deze grafiek toont een samenvatting van alle bekende resultaten die te maken hebben met de temperatuurreconstructie van het verleden.

Holoceen klimaatreconstructie. Belangrijke palinologische onderverdelingen van het Holoceen (namen bovenaan) komen overeen met een regelmatige afstand van 2500 jaar (grijze bogen bovenaan). De globale temperatuurreconstructie (zwarte lijn; Marcott et al., 2013) is herschaald in temperatuurafwijking om overeen te komen met biologisch en glaciologisch bewijzen en instrumentele temperatuur metingen, wat dus resulteert in een Holoceen Climate Optimum dat ongeveer 1,2 °K warmer is dan de Kleine Ijstijd. De algemene temperatuurtrend van het Holoceen volgt de as van de kanteling van de aarde (paars), en betekenisvolle neerwaartse afwijkingen komen over het algemeen overeen met de dieptepunten van de ~ 2500-jarige Bray-cyclus van zonneactiviteit (grijze dozen met het label B-1 tot B-5). Betekenisvolle negatieve klimaatafwijkingen die zich ook manifesteren door wereldwijde gletsjergroei (blauwe balken; Mayewski et al., 2004) en sterke stijgingen van ijsberg detritale lossingen (rode kromme, omgekeerd; Bond et al., 2001) komen over het algemeen goed overeen met de dieptepunten in de ~ 2500-jarige Bray-cyclus en ~ 1000-jarige Eddy-cyclus (hier niet weergegeven) van zonneactiviteit.

Auteur: Euan Mearns (Javier).

Vertaling: Henry Pool (zijn eigen opmerkingen hier zijn geplaatst in teksthaken).

[Merk op dat het begin van het Holoceen wordt gekenmerkt door de hersteltijd na de Younger Dryas-afkoelingsperiode.Veel wetenschappers zoals ik geloven dat de oorzaak van deze afkoelingsperiode te wijten was aan een enorme catastrofe die ook verband houdt met de grote zondvloed van Noach.]

Let op dat de temperatuur van de planeet wordt bepaald door de obliquity (kanteling) op zijn as, en niet zozeer alleen door zonnevariabiliteit; de obliquity van de aarde neemt elke dag af, thans in het snelste tempo van de laatste veertigduizend jaar. Slechts één keer in de afgelopen miljoen jaar zijn de temperaturen niet gedaald met dalende kanteling, maar toen dit gebeurde (tijdens MIS 11, 400 Kyr geleden), was de 65° N zomer instraling erg hoog, terwijl deze nu erg laag is.

Het opveren van de natuurlijke opwarming na de Kleine IJstijd valt natuurlijk samen met elke gemaakte antropogene opwarmingsbijdrage van de moderne tijd en dat heeft ons waarschijnlijk [gelukkig!] boven de temperatuur gebracht die overeenkomt met de huidige helling van de axiale kanteling. Door te kijken naar een verscheidenheid van biologische en fysieke methoden begint onze huidige toestand te lijken op de omstandigheden rond de overgang naar het Mid-Holoceen ~ 5000 jaar geleden,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: