Oostenrijk: Vanaf maandag lockdown voor de ongevaccineerden

oostenrijk:-vanaf-maandag-lockdown-voor-de-ongevaccineerden

14-11-21 04:31:00, © Pink Floyd – Another Brick In The Wall, Part Two (Official Music Video), screenshot YouTube De Oostenrijkse regering heeft ingestemd met de invoering van een lockdown voor de ongevaccineerden. De lockdown gaat maandag in. Overtreders krijgen zware straffen. Minister van Binnenlandse Zaken Nehammer kondigde ook controles aan “op ongekende schaal”.

Zondag zijn de Oostenrijkse federale regering en de deelstaten het eens geworden over een lockdown voor de ongevaccineerden. Dit moet maandag om 00:00 uur van kracht worden. De stap werd gerechtvaardigd met een veronderstelde vierde Coronagolf, waarvoor niet-ingeënte mensen verantwoordelijk worden gehouden. Ongevaccineerden mogen hun huis of flat alleen verlaten om dringende redenen, zoals boodschappen doen, naar het werk gaan of voor lichamelijke en geestelijke ontspanning. Kinderen onder de twaalf jaar zijn vrijgesteld van deze regel, wat betekent dat de scholen ongewijzigd zullen blijven functioneren, bericht De.rt.com.

Toch zijn de beperkingen voor deze groep in Oostenrijk al groot – bijvoorbeeld door de 3G-regel op het werk en de 2G-regel in het openbare leven. De regering hoopt dat de extra druk op een deel van de samenleving hun bereidheid om zich te laten vaccineren zal vergroten. Kanselier Alexander Schallenberg (ÖVP) zei in een verklaring:

“We weten allemaal dat het risico waaraan niet-ingeënte mensen worden blootgesteld vele malen hoger is. (…) Wij nemen deze stap niet lichtvaardig, maar het is helaas noodzakelijk.”

Maar, zei hij, de lockdown was slechts de “ondergrens” van de maatregelen. “Natuurlijk kunnen de federale deelstaten strengere regels uitvaardigen,” vervolgde Schallenberg.

Minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer (ÖVP) kondigde ook strengere persoonlijke controles aan. De maatregelen zijn “geen aanbeveling”, zei hij. Het gaat om controles “op een nooit eerder geziene schaal”. Voor dit doel zouden ook speciale eenheden worden ingezet. Iedere burger moet zich ervan bewust zijn dat het vereiste 2G-bewijs (d.w.z. gevaccineerd of hersteld) zal worden gecontroleerd.

Er zullen alleen controles zijn in openbare ruimtes. Binnen de eigen vier muren heeft de politie alleen de mogelijkheid om na een melding (bijvoorbeeld wegens geluidsoverlast) een 2G-controle uit te voeren en overtreders te bestraffen. In het algemeen is het volgens Nehammer “juist en verstandig om de verordening ook in de privésfeer toe te passen”. Iedereen zou er dus goed aan doen zich ook thuis aan de regels te houden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: