Noorse studie vindt NUL effectiviteit van vaccin tegen dood voor Covid ziekenhuispatiënten

noorse-studie-vindt-nul-effectiviteit-van-vaccin-tegen-dood-voor-covid-ziekenhuispatienten

15-11-21 12:47:00, Created by teksomolika – Freepik Een nieuwe pre-print studie uit Noorwegen die kijkt naar verschillen in uitkomsten tussen gevaccineerde en ongevaccineerde ziekenhuispatiënten heeft vastgesteld dat gevaccineerd zijn geen enkel verschil maakt voor het risico om te overlijden na een ziekenhuisopname voor COVID-19, schrijft Will Jones.

“Er was geen verschil in de aangepaste kans op overlijden in het ziekenhuis tussen gevaccineerde en ongevaccineerde patiënten in welke leeftijdsgroep dan ook,” schrijven de onderzoekers.

Ze observeerden ook geen verschil tussen gevaccineerden en ongevaccineerden in de duur van het verblijf in het ziekenhuis voor patiënten die niet waren opgenomen op de Intensive Care. Deze bevindingen zijn gecorrigeerd voor leeftijd en andere risicofactoren en zijn dus niet simpelweg te wijten aan het feit dat de gevaccineerden ouder zijn of een hoger risico lopen (hoewel, zoals altijd, de geldigheid van de aanpassingen in twijfel kan worden getrokken). De bevindingen omvatten ook alleen patiënten die in de eerste plaats zijn opgenomen vanwege Covid, dus worden ze niet vertekend door patiënten die om andere redenen zijn opgenomen en die op een bepaald moment ook positief zijn getest.

De onderzoekers stelden echter wel vast dat gevaccineerde patiënten tussen 18 en 79 jaar “43% minder kans hadden op IC-opname” en een geschatte 26% kortere ziekenhuisopname dan ongevaccineerde patiënten.

Het is merkwaardig dat gevaccineerde patiënten 43% minder kans hadden om op de IC te worden opgenomen, maar niet minder kans hadden om te sterven. Betekenden de antilichamen van de vaccins alleen dat degenen die de ziekte zouden overwinnen dat iets sneller en gemakkelijker deden, maar waren de vaccinantilichamen niet in staat om iemand te redden die de ziekte toch al niet zou overleven? Dat lijkt de conclusie van de onderzoekers te zijn:

“Onze resultaten suggereren dat eenmaal opgenomen in het ziekenhuis het risico op overlijden onder gevaccineerde en ongevaccineerde patiënten in Noorwegen vergelijkbaar is. Bij overlevenden is het ziektetraject echter milder bij gevaccineerde patiënten, met minder behoefte aan ziekenhuiszorg en orgaanondersteuning.”

In de studie werd niet onderzocht welk verschil vaccinatie zou kunnen maken voor het risico om überhaupt in het ziekenhuis te worden opgenomen, aangezien het een studie in het ziekenhuis betrof. Dit betekent dat vaccinatie het risico om in het ziekenhuis te moeten worden opgenomen (en dus het algemene risico om te overlijden) kan verminderen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: