De vluchteling als propaganda-instrument

de-vluchteling-als-propaganda-instrument

We kunnen ons allemaal nog de vluchtelingen-crisis van 2015 herinneren, toen Duitsland ca. 1,5 miljoen vluchtelingen heeft opgenomen. Angela Merkel sprak toen de beroemde woorden “Wir schaffen das!” (we krijgen het wel voor elkaar). Wie daar anders over dacht was een nazi en EU- landen die geen vluchtelingen wilden opnemen werden in de ban gedaan. Naderhand blijkt dat Duitsland het toch niet zo goed voor elkaar gekregen heeft en de toestroom van vluchtelingen misschien toch wel een probleem vormt. Maar de verdeling van het EU-wereldje in goede landen waar vluchtelingen welkom waren en slechte landen waar dit niet het geval was, bleef bestaan.

Geleidelijk aan vond een omdenken plaats, volgens mij is dat begonnen nadat de VS Afghanistan hadden verlaten. In de chaos die daardoor was ontstaan sloegen duizenden mensen op de vlucht. Op dat moment verklaarde Amerika dat alle vluchtelingen welkom waren, mits ze in het bezit waren van een visum voor de VS. Iets wat niet makkelijk te verkrijgen was, omdat de Amerikaanse ambassade in Kaboel  gesloten had en vluchtelingen eigenlijk alleen nog maar met de auto of te voet naar buurlanden konden komen, bovendien bevindt zich bijvoorbeeld in buurland Iran al sinds de jaren ‘80 geen Amerikaanse vertegenwoordiging. De Amerikanen hebben  de duizenden Afghaanse vluchtelingen die ze bij de laatste vluchten uit Kaboel nog wel hadden meegenomen, in tentenkampen op de basis Rammstein in Duitsland en in Colombia (ook een een land waar je als vluchteling niet beslist naartoe wilt) gedumpt.  » Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: