Een vaccin in je spinzaie? Wetenschappers werken eraan – Café Weltschmerz

een-vaccin-in-je-spinzaie?-wetenschappers-werken-eraan-–-cafe-weltschmerz

17-11-21 01:16:00,

Binnenkort kunnen mensen een vaccin nemen via een hap sla of spinazie als het aan de onderzoekers van de Universiteit van Californië ligt. Ze hopen het mRNA COVID-19 vaccin binnenkort in spinazie, sla en andere eetbare planten te injecteren.

De universiteit kreeg een half miljoen dollar subsidie van de Stichting Nationale Wetenschap in de Verenigde Staten. Met dat geld kunnen ze onderzoeken of de genetisch gemodificeerde planten voldoende mRNA kunnen produceren om Covid-prikken te vervangen.

Een team van nanobiotechnologie-experts werkt momenteel aan het succesvol afleveren van DNA-bevattende mRNA BioNTech-technologie in chloroplasten. Dat zijn kleine fabrieken in de plant die suiker en andere moleculen produceren waardoor de plant groeit. De bladgroenkorrels, zoals de chloroplasten ook wel worden aangeduid, moeten nu een instructie afgeven aan het deel van de planten dat weer het DNA van zijn cellen aanstuurt. Op die manier moet vaccinmateriaal aangemaakt worden.

De genetische manipulatie van bladgroenkorrels is volgens Juan Pablo Giraldo, universitair hoofddocent Plantkunde, een ‘nog niet eerder aangeboorde bron van productie van moleculen.’ De ontwikkeling markeert een nieuw hoofdstuk in experimentele vaccinontwikkeling. De onderzoeker legt uit wat het uiteindelijke doel is: ‘Idealiter zou een enkele plant genoeg mRNA produceren om een enkele persoon te vaccineren. We testen deze aanpak met spinazie en sla en hopen dat mensen het in hun eigen tuin zullen kweken. Boeren kunnen er uiteindelijk ook hele velden van laten groeien.’

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: