De haat van de vrijheid

de-haat-van-de-vrijheid

18-11-21 12: 00: 00,

Met dit bericht op het bord sta ik langs de hoofdweg bij de stadshaven van Rostock op een maandag een paar weken geleden. Op de achterkant van mijn bord staat: “Angst vreet de (kinder)ziel”. Naast mij staan andere actievoerders met andere boodschappen op hun borden. Het zou weldra half zes ’s avonds moeten zijn.

In de dertig minuten daarvoor had ik ruim de tijd om de verschillende reacties van de automobilisten die mij passeerden te observeren. Sommigen zwaaiden, staken hun duim op of toeterden goedkeurend. Anderen schudden echter hun hoofd, veegden hun ruiten schoon of staken zelfs hun middelvinger op en riepen vanuit hun auto’s dat ik een stomme idioot was.

“Maar deze overduidelijke afwijzing, die voor sommigen aanvoelt als haat, kan toch niet vanwege mijn bord of de boodschap zijn,” denk ik bij mezelf telkens als ik deze reacties zie. Ik zou zelfs zeggen dat niemand deze berichten echt zou tegenspreken. In een maatschappij die zichzelf als vrij en democratisch beschouwt, hebben extreme angst en opgelegd schuldgevoel eerder het tegenovergestelde effect! Ze vernauwen, zaaien paniek en irrationele actie en laten ons uiteindelijk slechts achter als verloren eenzame strijders in een waargenomen strijd om te overleven. Niemand kan dat willen!

” Lees verder

%d bloggers liken dit: