‘Ik wil Leven’ van Lale Gül wint NS Publieksprijs – Café Weltschmerz

‘ik-wil-leven’-van-lale-gul-wint-ns-publieksprijs-–-cafe-weltschmerz

18-11-21 11:37:00,

Lale Gül heeft de NS Publieksprijs gewonnen. Ze kreeg de prijs voor het boek ‘Ik ga Leven’ met 32 procent van de 210.000 stemmen. De ex-interviewster van Café Weltschmerz is de jongste winnaar van de prijs ooit.

Gül schreef een boek over een meisje dat aan haar conservatieve Turks-islamitische milieu wil ontsnappen. Het boek kreeg niet alleen aandacht van literaire recensenten. Het kwam ook in de belangstelling te staan van het grote publiek vanwege de controversiële inhoud: de hoofdpersoon van het boek heeft seks, vloekt en spot met de in haar ogen dubbele moraal van de omgeving waarin ze opgroeit. Veel media besteedden daarom aandacht aan de schrijfster en het boek. Hieronder staat een kort interview van de Nederlandse Spoorwegen met haar.

Gül moest vanwege doodsbedreigingen aan haar adres onderduiken. In het tv-programma Buitenhof gaf ze aan dat ze daarom had overwogen na haar eerste boek ook direct te stoppen met schrijven. Door de vele steunbetuigingen (van lezers) die ze ontving uit het land besloot ze toch door te gaan. De islam zal echter geen rol meer spelen in haar toekomstige boeken. Op de vraag van de interviewer Twan Huys of dat een concessie is, antwoordde ze: “Ja, maar dat moet dan maar. Je staat er echt alleen voor als je het wel doet.”

Van het debuut van de jonge schrijfster (24) werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Het is uitgegeven bij uitgeverij Prometheus. Gül heeft een verleden bij Café Weltschmerz. Ze interviewde er meerdere gasten en had ook een bijdrage met haar columns. Ook daar is een voorbeeld van toegevoegd, onder het fragment van de NS.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: