Waarom overstromingen Canada een ramp zijn voor hele wereld – Café Weltschmerz

waarom-overstromingen-canada-een-ramp-zijn-voor-hele-wereld-–-cafe-weltschmerz

18-11-21 10:49:00,

De haven van Vancouver in Canada is gesloten vanwege zware overstromingen in het gebied. Volgens Christian Westbrook betekent dat niet alleen een ramp voor de regio maar voor de hele wereld: “De aderen die onze wereldwijde economie voeden zijn afgehakt.”

De Westelijke staat British Colombia is getroffen door hevige regenval en dat heeft geleid tot  overstromingen en landverschuivingen. Duizenden mensen zitten daarom zonder elektriciteit of zijn met hun auto vast komen te zitten in modderstromen. Anderen hebben geen toegang meer tot schoon drinkwater of zien hun veestapel in gevaar komen.

“Natuurlijk is dit een ramp voor de mensen die hun huis kwijt zijn geraakt of geen eten meer aantreffen in hun winkels,” zegt Westbrook. De landbouwonderzoeker houdt mensen via vlogs op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van wereldwijde voedselproductie en -distributie. “Maar laten we uitzoomen,” vervolgt hij. “De haven van Vancouver is gesloten en het spoor en het wegennet ernaartoe zijn afgesloten. Dat heeft catastrofale gevolgen voor de hele wereld.”

Westbrook legt uit waarom dat zo is. Een derde van de im- en export van Canada verloopt via de haven. “Dat betekent dat alleen al deze week vier procent van de wereldwijde tarwe-export is stilgezet,” legt de jonge voedselverslaggever uit. Canada exporteert jaarlijks voor zes miljard dollar aan tarwe maar ook (kunst)mest, zaden en agrarische machines kunnen niet worden verscheept naar andere plekken op de wereld. Andersom komen veel producten het land niet meer binnen.

Reparatie van de schade aan de infrastructuur zal lange tijd duren, vreest Westbrook. Hij wijst ook op de verstoorde distributielijnen elders in Canada en de Verenigde Staten vanwege de coronamaatregelen wereldwijd. De overstromingen zijn volgens hem de druppel die de emmer deden overlopen en zorgen voor een onzekere voedseltoekomst. Hij concludeert daarom: “De aderen die de wereldwijde economie voedden, zijn afgehakt. Het ziet er slecht uit. Koop wat je nodig hebt de komende jaren. Verlaat de stad, verenig je met gelijkgestemden en  zorg ervoor dat je voor je eigen eten kunt zorgen en jezelf kunt verdedigen.”

Westbrook heeft een website genaamd Ice Age Farmer. Daar informeert hij mensen over wereldwijde voedselproductie. Hij heeft een voorliefde voor permacultuur. Dat draait om voedsel verbouwen binnen een ecosysteem dat draait rond kleinschaligheid, diversiteit en integratie van de mens in de omgeving.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: