Parelsnoer: Jemen zou de Arabische hub van de Zijderoute kunnen zijn, door Pepe Escobar

parelsnoer:-jemen-zou-de-arabische-hub-van-de-zijderoute-kunnen-zijn,-door-pepe-escobar

19-11-21 05: 20: 00,

De gebruikelijke verdachten probeerden alles tegen Jemen.

Eerst dwongen ze het land tot âstructurele hervormingen.â Toen dat niet werkte, instrumentaliseerden ze takfiri-huurlingen. Zij infiltreerden en manipuleerden de Moslimbroederschap, Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP), ISIS. Ze gebruikten Amerikaanse drones en af en toe mariniers.

En toen, in 2015, gingen ze over tot totale oorlogsvoering: een door de VN gesteunde schurkencoalitie begon Jemenieten te bombarderen en uit te hongeren tot ze zich overgaven â zonder dat de bewoners van de âop regels gebaseerde internationale ordeâ er ook maar iets over zeiden.

De coalitie â Huis van Saud, Qatar, VAE, VS, VK â begon voor alle praktische doeleinden aan een definitieve oplossing voor Jemen.

Soevereiniteit en eenheid maakten nooit deel uit van de deal. Toch liep het project al snel vast. Saoedi’s en Emiraten vochten met huurlingen in het zuiden en oosten van Jemen om het primaat. In april 2017 kwam Qatar in conflict met zowel de Saoedi’s als de Emiraten. De coalitie begon te ontrafelen.

Nu bereiken we een cruciaal inflexiepunt.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: