Politieoptreden rellen Rotterdam voer voor discussie – Café Weltschmerz

politieoptreden-rellen-rotterdam-voer-voor-discussie-–-cafe-weltschmerz

22-11-21 10:18:00,

Een man die zich met twee armen in de lucht overgeeft aan de politie wordt alsnog met geweld tegen de grond gewerkt door een overmacht aan politiemensen. Dat is te zien op beelden uit Rotterdam. Op social media krijgt de politie felle kritiek maar ook steun.

Op vrijdagavond 19 november was het onrustig in Rotterdam. In zowel de reguliere als op alternatieve kanalen is daar verslag van gedaan. De NOS spreekt van vernielingen, belaging van de politie, 51 arrestaties (waarvan ongeveer de helft minderjarig) en gewonde agenten. Ook heeft de politie schoten gelost. Twee mensen zijn gewond geraakt door een kogel en liggen in het ziekenhuis, maar de politie onderzoekt nog of ze zijn geraakt door politiekogels.

Patricia Stigter laat op Twitter beelden zien van een man die wegrent voor de politie. Op een gegeven moment stopt hij, draait zich om en steekt zijn handen in de lucht. Een  politieagent schopt hem onderuit en twee van zijn collega’s helpen de burger naar de grond. Eenmaal op de grond komen er nog meer agenten toegesneld. Terwijl twee dienders om het groepje agenten heen gaat staan met schilden voor zich uit, houden vier agenten zich bezig met de burger die nog steeds op de grond ligt. Het is duidelijk te zien dat een van hen de aangehouden man vier keer slaat.

In de begeleidende tekst bij het filmpje schrijft Stigter: ‘Wat is de reden dat de politie Rotterdam hier met zoveel man op iemand blijven slaan en schoppen terwijl hij overduidelijk met zijn armen omhoog staat en zich overgeeft.’

Wat is de reden dat @POL_RotterdamC hier met zoveel man op iemand blijven slaan en schoppen terwijl hij overduidelijk met zijn armen omhoog staat en zich overgeeft. #politiegeweld #Tribunaal #Corona #coronamaatregelen #Rotterdam #rotterdamprotest pic.twitter.com/OxEnvm5nmy

— patricia (@PatriciaStigter) November 20, 2021

Voor- en tegenstanders

Het bericht roept veel reacties op. Emeritus hoogleraar Kees van de Pijl zegt ‘Volgende stap is gericht schieten. Wie is er nog verbaasd?’ Zijn tekst sluit aan bij een citaat uit het eerder genoemde nieuwsbericht van de NOS: ‘Gisteren zei de politie al dat agenten waarschuwingsschoten hebben gelost en dat er “op meerdere momenten” gericht is geschoten.’

Een aantal mensen op Twitter verdedigt de aanpak van de politie.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: