Schokkende beelden in het nieuws (video’s)

schokkende-beelden-in-het-nieuws-(video’s)

22-11-21 12:37:00,

Allemaal hebben we wel eens beelden in het nieuws voorbij zien komen waarvan je denkt: “Hoe is het toch mogelijk!” We weten ook allemaal best dat voor films in Hollywood allerlei technieken beschikbaar zijn. Iedereen heeft wel eens een tv show van een illusionist als Victor Mids gezien en iedereen weet dat de wereld in film behoorlijk realistisch over kan komen.

De reden dat ik dit noem, is dat ik u graag wil laten zien dat wat u op tv of in de krant ziet niet per definitie de werkelijkheid is. Dat is een onderbelicht fenomeen, maar wetende dat mensen als John de Mol de duurste productiestudio’s en de nieuwste technieken bezitten en ook nog eens in de nieuwsproductie zitten (hoewel hij dit jaar ANP persbureau verkocht), is het nuttig om te weten hoe u bespeeld kunt worden.

Al jaren terug besprak ik de technieken van green screen en face swapping software. Tegenwoordig is het behoorlijk mainstream en kun je zelfs met smartphone apps je gezicht vervangen door dat van een ander. Onderstaande Tom Cruise face swap is bijvoorbeeld behoorlijk realistisch (en lees daaronder verder):

Ook had je al software van NVDIA die gebruik maakt van AI, waarmee je levensechte simulaties kunt realiseren. Elon Musk’s bedrijf Tesla verzamelt nu zelfs camerabeelden van auto’s wereldwijd om filmmateriaal van alle mogelijke wegen te bemachtigen en dit te kunnen omzetten in realistische simulaties. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld dezelfde weg besneeuwd of in een storm kunt simuleren. Je kunt het verschil tussen de echte beelden en die van de simulatie nauwelijks meer herkennen.

Kijkt u onderstaande clip eens en lees daaronder verder, want ik wil u iets laten zien:

NVIDIA heeft nu ook software voor een gemiddelde huis- tuin- en keuken laptop, waarmee je digitaal een gehele setting kunt nabouwen en bijvoorbeeld ook een auto toe kunt voegen om die door het beeld laten bewegen alsof je naar echte camerabeelden zit te kijken. Kijkt u even hoe je, als je eenmaal ervaring met de software hebt, dit in enkele minuten kunt realiseren (en lees daaronder verder):

NVIDIA, Tesla, Facebook, Microsoft, Amazon en noem alle grote tech jongens maar op. Ze zitten allemaal in de AI en de digitale gecreëerde werelden.

Ray Kurzweil (Technisch topman bij Google) schreef in 2010 het boek ‘The Singularity is near’,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: