Caio Prado en het fascisme als strategie van het kapitalisme in crisis (Deel IV)

caio-prado-en-het-fascisme-als-strategie-van-het-kapitalisme-in-crisis-(deel-iv)

23-11-21 03: 21: 00,

In de overtuiging dat Brazilië “op het punt stond terug te keren naar het verleden”, zoals hij aan het eind van zijn artikel met de titel “1937” verklaart, laten we in dit laatste deel van het essay zien hoe Caio Prado het proces van de Estado Novo en de decennia na de Tweede Oorlog interpreteert, een periode waarin het mondiale kapitalisme dit proces ondergaat dat hij “fascistoïsering” noemt – terwijl Brazilië de farce van het “economische wonder” beleeft.

De Tweede Wereldoorlog en de fascisering van het globale kapitalisme

In maart van 1938, de Braziliaanse marxist, toen al zeer kritisch over de Pecebistische strategie met zijn “abstracte” schema’s – het etapisme en het daaruit voortvloeiende alliancisme, altijd langs Europese lijnen -, wijst er in zijn Diários Políticos (manuscript van maart 1938) op dat de PCB in twee blokken was opgesplitst: een, die indirect de regering benadert, tegen “agitaties die het integralisme en de volledige fascistoïde regering Getúlio zouden bevoordelen”;

” Lees verder

%d bloggers liken dit: