Europa’s nieuwe golf van Covid-autoritarisme heeft een gevaarlijk nieuw precedent geschapen

europa’s-nieuwe-golf-van-covid-autoritarisme-heeft-een-gevaarlijk-nieuw-precedent-geschapen

23-11-21 09:01:00,

Het ontbreken van morele scrupules bij het nastreven van wat wordt beschouwd als een publiek goed, is het eerste symptoom van totalitarisme, schrijft lord Jonathan Sumption in The Telegraph.

In heel Europa maken de basisnormen van de beschaafde samenleving plaats voor paniek. De ongevaccineerden worden uitgesloten van een steeds breder scala aan grondrechten. Oostenrijk heeft ze gecriminaliseerd. Italië heeft hen verboden hun werk te doen. De Nederlandse politie heeft geschoten op anti-lockdown demonstranten, waarbij sommigen van hen ernstig gewond raakten. We zijn getuige van de ultieme dwaasheid van bange politici die niet kunnen aanvaarden dat zij machteloos staan tegenover sommige natuurverschijnselen.

Als lockdowns, gedwongen bedrijfssluitingen en andere wrede tegenmaatregelen werken, waarom zijn deze landen dan bezig met hun vijfde golf van de pandemie en hun derde of vierde lockdown? Hoe lang moet dit nog duren voordat we inzien dat deze maatregelen infecties simpelweg de periode in duwen nadat ze zijn opgeheven?

De logica achter het handhaven van deze maatregelen is dat zij nooit kunnen worden opgeheven. Wat ooit gerechtvaardigd was als tijdelijke maatregelen om de situatie in stand te houden totdat er vaccins beschikbaar waren, dreigt nu aan de mensen te worden opgedrongen als permanente veranderingen in hun manier van leven. Het lelijkste kenmerk van de crisis is misschien wel de gewoonte van de politici om anderen de schuld te geven van het failliet van hun eigen beleid. Het verzet tegen vaccins is dwaas. Ze zijn effectief in het voorkomen van ernstige ziekte en dood. Maar ze zijn niet zo doeltreffend tegen infectie of overdracht als voorheen werd gedacht.

De Oostenrijkse bondskanselier heeft het voortouw genomen in het beschuldigende spel. Anderen zijn geneigd hem te volgen. Toch ligt het percentage volledig gevaccineerden in Oostenrijk met 64 procent ruim boven het Europese gemiddelde (57 procent) en niet ver onder dat van ons (68 procent). Nederland en België behoren met 74% tot de meest gevaccineerde landen van Europa, maar het aantal infecties is er het sterkst gestegen. Intussen wordt de morele dimensie vergeten. Het fundamentele probleem is een benadering van de pandemie die deze behandelt als een zuiver technische kwestie van volksgezondheidsbeheer, terwijl het ook om een complex economisch, sociaal en politiek vraagstuk gaat.

Dit leidt tot de ondoordachte veronderstelling dat er geen grenzen zijn aan wat de bange meerderheid legitiem aan anderen kan opleggen in de hoop zichzelf tegen infectie te beschermen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: