Hoe media wereldwijd beïnvloed worden door Bill Gates – Café Weltschmerz

hoe-media-wereldwijd-beinvloed-worden-door-bill-gates-–-cafe-weltschmerz

23-11-21 05:15:00,

De ‘Bill and Melinda Gates Foundation’ (BMGF) heeft de laatste jaren meer dan 300 miljoen dollar geschonken aan diverse media(projecten). Het hele journalistieke landschap is doordrenkt van de donaties. Journalist Alan Macleod: ‘Vandaag de dag is het mogelijk om met een beurs van de Gates Foundation journalist te worden, werk te vinden bij een door Gates gefinancierd medium en je aan te sluiten bij een persvereniging die door hem wordt betaald.’

De ontvangers van schenkingen van de BMGF zijn verspreid over de hele wereld. Van groot tot klein en van links tot rechts, van CNN tot Al Jazeera en van Bhekisisa tot Caixin Media. Met het geld van de stichting wordt niet alleen radio, tv en print ondersteund. Ook mediacampagnes, wetenschappelijke vakbladen en journalistenopleidingen ontvangen geld. Alan Macleod van Mint Press heeft de donaties van de laatste jaren op een rijtje gezet.

Teller

Mint Press deelt de donaties in per categorie. Directe ontvangers van schenkingen kregen in totaal meer dan 166 miljoen dollar. Onder hen media zoals NPR (National Public Radio, V.S.) en het Duitse weekblad Der Spiegel, die respectievelijk een kleine 25 en 5 miljoen dollar ontvingen. In de lange lijst van bekende en minder bekende media staat ook een bedrag van 3.5 miljoen dollar aan Populations Communications International. Dat is het bedrijf achter de site http://www.population.org, waar met een teller de actuele stand van de wereldbevolking wordt bijgehouden. ‘Familieplanning’ en ‘reproductieve gezondheid’ staan er centraal.

Goede doelen en vakverenigingen

Daarnaast meldt Mint Press dat 63 miljoen dollar is uitgegeven aan goede doelen die gelinkt worden aan mediaorganisaties zoals de ‘MTV Staying Alive Foundation.’ Meer dan 38 miljoen gaat naar ‘Netwerken van Onderzoeksjournalistiek.’ Opvallend is dat daarvan meer dan de helft naar het ‘International Center for Journalists’ gaat. Volgens Mint Press ligt de focus van dit netwerk vooral op uitbreiding van activiteiten in Afrika. Op de site van het Center krijgt de ‘verslaglegging van COVID-19’ een prominente plek.

Journalistieke vakverenigingen zoals de ‘Reporters Committee for Freedom of the Press’ worden ook bediend, evenals vele opleidingscentra voor journalisten. Mint Press stelt daarom: ‘Vandaag de dag is het mogelijk om dankzij Gates Foundation-beurs journalist te worden, werk te vinden bij een door Gates gefinancierd medium en lid te worden van een persvereniging die wordt betaald door Gates.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: