Autoriteit Persoonsgegevens: ‘Neem nieuwe wet gegevensverwerking niet aan!’

autoriteit-persoonsgegevens:-‘neem-nieuwe-wet-gegevensverwerking-niet-aan!’

24-11-21 04:00:00,

Het komt niet vaak voor dat een belegen instituut als de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de Eerste Kamer oproept een wet niet aan te nemen. Meestal blijft het bij aanbevelingen voor aanpassingen van een bepaalde wet. Niet dit keer. De voorstellen voor de wet ‘wetsvoorstel gegevensverwerking samenwerkingsverbanden’ vliegt volgens AP zo ver uit de bocht dat zij de wet in zijn geheel afraadt.

Afbeelding van Stafford GREEN via Pixabay

De voorstellen om de gegevensuitwisseling tussen diverse organisaties mogelijk te maken dateren al van voor Covid. Echter de combinatie van een nu nauwelijks te beïnvloeden overheid (demissionair) en deze wet, maakt de burger in grote mate vogelvrij.

De wet beoogt de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Een eerzaam doel, maar de vraag is of het middel niet erger is dan de kwaal. We kennen de discussie ook in het kader van Covid: veroorzaakt de bestrijding van het virus niet meer schade dan het virus zelf? Dat is ook met deze voorgestelde wet zo: moeten 17,5 miljoen Nederlanders digitaal van glas worden om enkele criminele bendes het leven zuur te maken?
De wet staat toe dat samenwerkingsverbanden van overheidsinstanties en private partijen gegevens delen en gezamenlijk verwerken. Bijvoorbeeld bij vermoedens van fraude of georganiseerde criminaliteit. Het gaat concreet om de volgende samenwerkingsverbanden die gegevens kunnen delen met elkaar en met andere partijen, zoals banken:

  • Financieel Expertisecentrum (FEC);
  • Infobox Crimineel en Onverklaarbaar Vermogen (iCOV);
  • Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIEC’s);

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: