Gaat Zwitserland de wereld redden?

gaat-zwitserland-de-wereld-redden?

Zwitsers denken, zoals andere volkeren ook, dat hun land de navel van de wereld is, of tenminste van Europa. (Trouwens – ik mag dat zeggen – ik ben Zwitserse)
Maar misschien zal dat voor een kort moment ook wel inderdaad zo zijn, want op 28 november vindt er in Zwitserland een volksraadpleging plaats, waarbij de bevolking zich over de Covid-maatregelen kan uitspreken. Voor zover ik weet is Zwitserland het enige land waar de bevolking deze kans krijgt. Een van de zwakke punten van de protestbeweging is, dat de schijn gewekt wordt dat deze maar uit een handjevol verdwaasde gekken bestaat, en dat de regering de plicht heeft deze tot rede te brengen. En dit is natuurlijk niet een Zwitsers verschijnsel, maar dit geldt voor het verzet in heel Europa.

Op 28 november is er dus de kans voor de protestbeweging om te laten zien dat ze meer zijn dan het bovengenoemde handjevol, maar een aanzienlijk deel van de bevolking. Of het een meerderheid wordt, is moeilijk te voorspellen, de overheid en de media doen er alles aan om dit te voorkomen. Op 13 juni 2021 heeft er reeds een referendum tegen de Covid-maatregelen plaats gevonden, dit werd door de protestbeweging krap met 40% tegen 60% van de stemmen verloren. Bij 40% kun je al lang niet meer van een verdwijnend kleine minderheid spreken. Overigens was de opkomst voor Zwitserse begrippen uitzonderlijk hoog, namelijk 59%. Normaal ligt de opkomst tussen 30% en 50%. Onmiddellijk na dit referendum werd een nieuw referendum aangevraagd,  » Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: