Recensie: Red River, door Trevor Lynch

recensie:-red-river,-door-trevor-lynch

24-11-21 05: 00: 00,

Howard Hawksâ Red River (1948) is een van de grootste Westerns. Met John Wayne en Montgomery Clift in de hoofdrollen, is Red River het verhaal van de eerste veedrijftocht op de Chisholm Trail van Texas naar Abilene, Kansas. In de handen van Hawks echter, wordt een film over een episode in de geschiedenis van Amerika’s veeteelt mythisch, episch en filosofisch. Het grensgebied ontdoet zich van zijn beschaving en toont de menselijke natuur en de oorsprong van de maatschappij naakt in al hun glorie en smerigheid. Net als grote westerns als The Searchers, The Man Who Shot Liberty Valance , en Once Upon a Time in the West, Red River is een oorsprongsverhaal over de overgang van wilde naar beschaafde samenleving.

Deze overgang is vooral problematisch voor Amerikanen, omdat onze standaardprogrammering liberaal individualisme is dat gelijkheid prijst,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: