Chili’s laveren tussen democratisch herstel en autoritaire regressie – Een commentaar

chili’s-laveren-tussen-democratisch-herstel-en-autoritaire-regressie-–-een-commentaar

25-11-21 07: 55: 00,

Ik eindigde mijn verslag over de presidents- en parlementsverkiezingen in Chili van enkele dagen geleden met een allegorie uit de geschiedenis van de mythen. De beeldspraak was bedoeld om de Duitse lezers te helpen de mengeling van spanning en machteloosheid te begrijpen die zich al wekenlang door het verre Andesland verspreidt. In de slotalinea schreef ik dat Chili “balanceert […] tussen de verontrustende vraag van de pelgrim en het gecodeerde antwoord van de zwijgende sfinx: zijn de getroffenen en de aloude slachtoffers van het systeem zelf bereid om een democratisch en sociaal rechtvaardiger regeringsprogramma aan te nemen, of zullen zij de gemakkelijke maar luie roep om ‘orde’ volgen?” Door Frederico Füllgraf.

Welnu, de meerderheid van de kiezers heeft inderdaad gehoor gegeven aan de luie roep om “orde”: de radicaal-rechtse presidentskandidaat José Antonio Kast versloeg in de eerste ronde de tot voor kort linkse favoriet Gabriel Boric met 28 tegen 26 procent van de stemmen. Dus Chili zal de volgende beslissing moeten nemen 19. December tussen Kast en Boric voor de volgende president.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: