Cull, Track en Control, door Linh Dinh

cull,-track-en-control,-door-linh-dinh

25-11-21 05: 00: 00,

Het meest in het oog springende kenmerk van totalitarisme is de controle op verplaatsingen, hetgeen inhoudt dat elke burger moet worden gevolgd. Vóór het internettijdperk kon dit slechts bij benadering worden bereikt.

De staat wist dat John Smith op Lumumba Street woonde en op Stalin Avenue werkte. Als Smith een nachtje in het appartement van een vrouw wilde doorbrengen, moest zij hem aanmelden bij het politiebureau in de buurt. Big Brother kwam de slaapkamer binnen, maar niet helemaal, want hij kon niet alle sibilanten, uitademingen en knisperingen horen. Overdag was er meestal geen toezicht, maar ’s nachts wist de staat altijd waar je was.

Smiths identiteitskaart verhinderde ook dat hij naar de volgende stad kon verhuizen, laat staan dat hij daar een betere baan kon krijgen, dus zat hij vast in Bidenstadt, zijn geboortestad.

Smith was echter vrij om elke staatswinkel binnen te lopen om, zolang als hij wilde, in de lege schappen te snuffelen.

Nu,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: