Het einde van de eigendom

25-11-21 08: 00: 00,

Gepubliceerd op 25. November 2021 door MB.

In zijn boek “Access” beschrijft de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin de economie van de toekomst als een economie waarin de verdeling van goederen niet langer wordt geregeld door aankoop en eigendom, maar door huur en toegang: “Niet langer autonomie en eigendom, maar insluiting en toegang worden toetsstenen voor de maatstaf van persoonlijke vrijheid.”

Rifkin benadrukt vervolgens vooral de positieve aspecten van deze economische orde (sharing economy): voor de huurder vallen de kosten voor het onderhoud van de goederen weg; de sharing economy leidt tot ruimtebesparing, omdat men bijvoorbeeld geen eigen garage nodig heeft voor de auto die men voor korte tijd huurt.

Het belangrijkste argument voor de sharing economy is echter meestal de duurzaamheid ervan.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: