Mnemosyne en Lethe; de cultuur van herinnering en vergetelheid in het westerse systeem, door Tom Sunic

mnemosyne-en-lethe;-de-cultuur-van-herinnering-en-vergetelheid-in-het-westerse-systeem,-door-tom-sunic

25-11-21 05: 00: 00,

Salvador Dalí. “The Persistence of Memory” (1931)

Salvador Dalí. âThe Persistence of Memoryâ (1931)

De herinneringscultuur vormt het politieke fundament van elke staat in de wereld. Wanneer men het heeft over de herinneringscultuur in Duitsland, denkt men onmiddellijk aan het door de geallieerden voorgeschreven collectieve geheugen dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Duitse volk werd geïnstalleerd. De psychologische wortels van deze na-oorlogse herinneringscultuur en haar betekenis voor de Duitsers, en ook voor andere volkeren in Europa, gaan diep terug in hun verleden. Waarom speelt de herinneringscultuur, in tegenstelling tot de cultuur van de vergetelheid, zo’n prominente rol in Duitsland, maar ook in mindere mate in het hele Westenâ alsof de werkelijke loop van de wereldgeschiedenis moet zijn begonnen in de nasleep van 1945?

Geheugen en collectief geheugen zijn de fundamenten van het identiteitsvormingsproces, ongeacht onze haat of liefde jegens onze opiniemakers, respectievelijk jegens onze politici,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: