Terug naar het Stenen Tijdperk

terug-naar-het-stenen-tijdperk

25-11-21 12: 00: 00,

We kennen het allemaal, de lijn die leidt van de aapachtige, gebukte Australopithecus naar Homo sapiens sapiens. Iedereen heeft het voor zich, de foto’s van hoe platte schedels, uitpuilende wenkbrauwen en vooruitstekende kaken de goed geproportioneerde schedel van de blanke man worden. Elk kind krijgt te horen hoe primitieve mensen beschaafd werden en wat de vooruitgang ons gebracht heeft. Zelfs in tijden waarin het voor iedereen duidelijk zou moeten zijn dat het zo niet verder kan, worden visionairs vaak weggewuifd met de bewering dat we niet terug willen naar het Stenen Tijdperk.

Ik ben geen kenner van de prehistorie. Maar ik kan lezen. Zoals gewoonlijk is het eerste wat tevoorschijn komt Wikipedia wanneer ik de zoekterm Steentijd intik – “het internetportaal met informatie over alle kennisgebieden die algemeen toegankelijk is en door de gebruikers zelf kan worden uitgebreid en gewijzigd”. Ik laat de vraag buiten beschouwing welke mensen zich eigenlijk gemachtigd voelden om, laten we zeggen, het item over het onderwerp Rubicon te overspoelen met het woord “samenzweringstheorie”, en wie eigenlijk de inhoud van de artikels controleert. Ik ben geïnteresseerd in hoe het grote publiek wordt verondersteld te denken.

De oudste bevindingen over het bestaan van de mens, zo verneem ik, zijn ongeveer 2,6 miljoen jaar oud. De ontdekking van vuur dateert van ongeveer 1,7 miljoen jaar geleden.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: