VS bouwt anti-Iraanse alliantie, gesteund door propagandacampagne

vs-bouwt-anti-iraanse-alliantie,-gesteund-door-propagandacampagne

25-11-21 11: 15: 00,

Aan het einde van WO II begon Washington met het opzetten van zijn Hub-and-Spoke systeem van allianties tussen de VS – de “hub” – en zijn belangrijkste strategische bondgenoten. Dit systeem is tot op de dag van vandaag grotendeels ongewijzigd gebleven. Dit alliantiesysteem werd oorspronkelijk opgezet als reactie op de vrees van het Pentagon dat bepaalde Aziatische landen de exclusieve invloedssfeer van de VS zouden kunnen verlaten. In zijn huidige vorm lijkt dit beleid echter meer op een poging van het Witte Huis om bepaalde van zijn tegenstanders te omsingelen door het partnerschap met bondgenoten van de VS en andere met de VS bevriende staten te versterken.

Terwijl in de 20e eeuw dergelijke allianties in de eerste plaats tegen Moskou waren gericht, hebben de VS de laatste jaren het zwaartepunt van hun strategische unie meer naar het oosten verlegd – naar Peking. Recente voorbeelden van deze trend zijn de oprichting van twee strategische dialogen, AUKUS en QUAD, die moeten dienen als assen in de nieuwe Koude Oorlog – en deze keer is de belangrijkste tegenstander China.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: