Krijgt Nederland een Stasi-dienst?

krijgt-nederland-een-stasi-dienst?

26-11-21 04:00:00,

Buren die elkaar verklikken, de staat die dossiers aanlegt van ‘verdachte activiteiten’, overheidsdiensten die vrijwel onbelemmerd verzamelde informatie over burgers met elkaar delen. Met het eeuwige argument van terrorismebestrijding wordt een controle- en correctieapparaat opgetuigd dat criminaliteit steeds meer gelijkstelt met ongewenst gedrag en afwijken van het voorgeschreven narratief. Gaan we richting ‘stasi-praktijken’ zoals jurist Jeroen Pols in de Andere Krant schrijft?

Een deel van het STASI-hoofdkwartier in Berlijn met een tentoonstelling 30 jaar de val van de Berlijnse Muur in 2019. Foto: ezaz.nl Onderling wantrouwen als machtsinstrument

Dit zijn “Stasimethoden”, is een gevleugelde uitspraak, niet alleen in Duitsland maar sinds Coronatijd nu ook regelmatig hoorbaar in Nederland. Deze gevreesde veiligheidsdienst voerde in de voormalige DDR (Oost-Duitsland) jaarlijks miljoenen veiligheidsonderzoeken naar burgers uit en rapporteerde over de stemming in het land aan de politieke leiding. Aan de andere kant was de Stasi ook een soort “ideologie-politie”. Het sanctioneerde meningen die “verkeerd” waren vanuit het oogpunt van de staat.

Als gids heb ik, nu als schrijver van dit artikel, in de pré-corona jaren talrijke groepen door Berlijn rondgeleid en in de meeste gevallen de Stasi-archieven, de Stasi-gevangenis Hohenschönhausen en het Stasi-hoofdkwartier aangedaan. Nog in november 2019 bezocht ik de vele tentoonstellingen rondom de viering val van de Berlijnse Muur, toen 30 jaar geleden. Het leek allemaal geschiedenis, zo onwaarschijnlijk, zo onwezenlijk. Hoe had dit kunnen gebeuren vroeg ik mezelf af al starend naar de informatiepanelen die op het centrale plein van de Stasi-wijk in Berlin-Lichtenberg waren opgesteld.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: