2021-28 November – Ons Egyptisch Erfgoed, Deel 5. – De tegenstanders van de Heilige Graal

2021-28-november-–-ons-egyptisch-erfgoed,-deel-5.-–-de-tegenstanders-van-de-heilige-graal

29-11-21 08:37:00,

Ons Egyptisch Erfgoed, Deel 5 – De tegenstanders van de Heilige Graal

Nieuwsbrief over Antroposofie

Beste vrienden,

Er zijn krachten in de wereld die het goede bestrijden. In het verhaal van de Graal worden deze krachten teruggevoerd tot het kasteel van Chastelmarveille, tot Klingsor en zijn vrouw Iblis. Goethe belichaamde dezelfde krachten in Mephistopheles in zijn Faust. In de Bijbel wordt in deze zin gesproken over Lucifer, Satan, Diabolos, de Antichrist en het beest met twee horens of draak of Sorat. Er is een hele hiërarchie van het kwaad. Een zeker overzicht hiervan vanuit antroposofisch oogpunt wordt gegeven door Hans Werner Schröder “Der Mensch und das Böse”, Stuttgart, 3e druk, 2001.

In dit verband is de term “zwarte magie” of “zwart pad” van belang. Natuurlijk gaan de haren van de “verlichte tijdgenoot” recht overeind staan als hij alleen al dit woord hoort. Antroposofie kan gemakkelijk worden belasterd door alleen woorden te gebruiken als ‘astraallichaam’ – ‘geheime wetenschap’ – ‘esoterisch’ – ‘Akasha-kroniek’ of ‘occult’. Men behoeft niet eens te zeggen wat men eronder moet verstaan, reeds de onbekende klank van de woorden toont de “verlichte tijdgenoot” dat het wel onzin moet zijn. Maar als je dieper wilt gaan, kun je niet zonder deze termen.

Wat zwarte magie of het zwarte pad is, werd door R. Steiner tot in detail uitgelegd in het laatste hoofdstuk van “Hoe verkrijgt men kennis van de hogere werelden? (GA 10). De grote wachter van de drempel houdt een lang betoog waarin hij tot slot het verschil uitlegt tussen het witte en het zwarte pad.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: