2021 – 11 December – Het Lichtgebed

2021-–-11-december-–-het-lichtgebed

11-12-21 01:30:00,

Het Lichtgebed

Nieuwsbrief over Antroposofie

Beste vrienden,

Gedurende deze dagen wordt de zon zwakker en worden de nachten langer, zodat duisternis en somberheid overheersen. Veel mensen worden wat depressief. Dit is ook een van de redenen voor de kerststress die elk jaar regelmatig terugkeert, ondanks de goede voornemens van het jaar ervoor.

Tot het echte kerstlicht komt, is er de overgang waar licht en duisternis elkaar ontmoeten in de kleuren. Dienovereenkomstig staat er in het adventsepistel van de Mensenwijdingsdienst: “Het schijnsel van de zonnewagen, de gloed van de kleurenboog die de hemel omspant”. ( Over de seizoensgebeden of epistels van de Mensenwijdingsdienst heeft Günther Dellbrügger een prachtig boek geschreven: “Im Herzland”, Urachhaus Verlag). Het geestelijk voorgevoel dat de Advent in zich draagt, wil begrepen en gevoeld worden: “Het voorgevoel behoort tot de meest weldadige gevoelens van de menselijke ziel” (GA 113, 30.8.1909). Dus is het deze weldaad die tijdens de Advent gestalte kan krijgen.

In de Klasse-uren is het vergelijkbaar wat de kleuren betreft. Wanneer de geestesleerling in de loop van 16 uur de duisternis van het aardse bestaan langzaam en geleidelijk heeft overwonnen en het ontkiemende geestelijke licht begint te voelen, dan komen in het 17e uur de schitterende spreuken over de regenboog (GA 270, 5.7.1924). Dan wordt in het 19e uur het geestelijke licht ontstoken.

In het Klasse-uur en in de mensenwijdingsdienst is het niet de fysiek zichtbare regenboog, maar veeleer de kleurenboog die ontstaat wanneer de duisternis van ons zintuiglijk bestaan het licht van de Geest ontmoet.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: