Enquête legt bom onder regeerakkoord

enquete-legt-bom-onder-regeerakkoord

15-12-21 07:00:00,

Enquête legt bom onder regeerakkoord klimaat & energie, natuur & milieu, immigratie & integratie, en Europa tegen klimaat- en EuropabeleidEen uitgebreide representatieve enquête van Peil.nl in oktober, in opdracht van Stichting Milieu, Wetenschap & Beleid, geeft een verrassend inzicht in de wensen van de Nederlanders ten aanzien van het beleid in de volgende regeerperiode, op de hoofdthema’s klimaat & energie, natuur & milieu, immigratie & integratie, en Europa.

Stemmers op midden- en rechtse partijen zijn tegen huidige klimaat- en Europabeleid

De wensen van de Nederlanders blijken sterk af te wijken van het nieuwe regeerakkoord. Sterker nog, er blijkt niets te kloppen van de perceptie in Den Haag en Hilversum dat in Nederland de stemmers op midden- en linkse partijen het eens zijn over de noodzaak van meer duur en ingrijpend klimaat- en stikstofbeleid, open grenzen en een steeds verder opgaan in een Europese federale staat. Een ruime meerderheid van de Nederlanders, inclusief het electoraat van VVD en CDA, moet daar juist helemaal niets van hebben.

Rutte IV begint dus aan zijn 3 jarige regeerperiode met beleid dat bij de burgers op hoofdpunten door de strot geperst zal moeten worden. En – voor de CDA en VVD politici wellicht belangrijker – ook bij hun eigen electoraat.
In eerdere artikelen legde ik uit hoe dit het kwalijke gevolg is van de regeer-akkoord cultuur in Den Haag.

Op de patronen van politieke voorkeuren van het electoraat van de verschillende de partijen kom ik later in dit artikel terug, eerst behandel ik in het kort de belangrijkste uitkomsten van de enquête.

Kosten
Met name voor de extra miljardenuitgaven die zijn aangekondigd voor klimaatbeleid is geen enkel draagvlak: de bedragen die de burgers bereid zijn op te hoesten voor klimaatbeleid zijn aanmerkelijk lager dan het huidige beleid al kost. Ruim 41% (!) van de bevolking wil er zelfs geen cent voor neerleggen en nog geen 8% is bereid de huidige kosten of meer te betalen. Van de midden- en laagopgeleiden wenst zelfs 48% resp. 59% niets voor klimaatbeleid te betalen.

Zelfs van de GroenLinks- en D66-stemmers is maar 23% resp. 24% bereid om de huidige kosten of meer betalen, tegen 17% GroenLinks en 9% D66 stemmers die helemaal niets wensen te betalen voor klimaatbeleid.

Voor alle partijen geldt dat meer dan 50% van de stemmers niets tot maximaal €250 per jaar over heeft voor klimaatbeleid,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: