Gemeente Tynaarlo krijgt € 70.000 voor QR-discriminatie

gemeente-tynaarlo-krijgt-e-70.000-voor-qr-discriminatie

15-12-21 04:00:00,

Het college van burgemeester en wethouders van de Drentse gemeente Tynaarlo vragen inwoners om ideeën voor de verdeling van bijna 70.000 euro. Het gaat om het geld dat de gemeente van de rijksoverheid krijgt om organisaties en ondernemers financieel te ondersteunen bij de uitvoering van de controles op het coronatoegangsbewijs. De gemeente laat weten het geld ‘eerlijk’ te willen verdelen die, zo de gemeente, ‘ook nog eens goed uit te leggen is‘.

Burgemeester (links) en wethouders van Tynaarlo.

Met deze uitvraag lijkt de gemeente de bewoners mede verantwoordelijk te willen maken voor het door particulieren (de ondernemers) uitvoeren van wat je toch gerust een verwerpelijke praktijk mag noemen. Het lijkt bij burgemeester en wethouders van deze gemeente niet op te komen dat ‘eerlijk’ en ‘goed uit te leggen’ een wrang gebruik van deze begrippen is. Want is het ‘eerlijk’ dat een gemeente een deel van zijn bevolking buiten grote delen van het openbare leven plaatst? En is dat dan ook ‘goed uit te leggen’?

Het geeft aan hoe een samenleving zich zonder morren voegt naar een nieuw normatief kader. Binnen een afgrijselijke vorm van medische apartheid wordt een ‘nieuwe eerlijkheid’ gezocht. We kennen voorbeelden uit de Europese geschiedenis waarin overheden zich ook afvroegen hoe zij de toen geldende discriminerende wetten zo eerlijk mogelijk moesten uitvoeren. ‘Apartheid’ is ook een Nederlandse term, dus een beetje ‘Hollandse DNA’ is hier wel te herkennen.

Dat wij het land zijn dat andere landen graag op de vingers tikt als een artikel van de Universele Rechten van de Mens wordt overtreden behoort nu collectief tot onze ‘niet actieve herinnering’.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: