Het Oekraïense kruitvat en de lont, door Manlio Dinucci

het-oekraiense-kruitvat-en-de-lont,-door-manlio-dinucci

,

Volgens het verhaal van Washington verzamelt Rusland zijn troepen aan de grens met Oekraïne en bereidt het zich voor op een invasie. De NAVO staat dus klaar om Oekraïne te verdedigen tegen de Russische Beer. In feite is het Oekraïne dat in de fout gaat: het heeft zich nooit gehouden aan de ondertekening en uitvoering van de akkoorden van Minsk. Rusland van zijn kant concentreert geen troepen aan de Oekraïense grens; het heeft altijd grote bases gehad op de Krim en gebruikt nu de bases in Jelnya en Boyevo, die ver van Oekraïne verwijderd zijn (respectievelijk 750 en 830 kilometer). Het maakt niet uit, Washington blijft op de trom slaan.

Republikeins senator Roger Wicker stond dicht bij de Democratische president Barack Obama. Hij speelde een centrale rol in de certificering van de verkiezingsresultaten die de nederlaag van de Jacksoniaanse Donald Trump bekrachtigden. Hij verzet zich tegen elke vorm van spiritualiteit buiten de kerken. Vandaag is hij een trouwe bondgenoot van de Democratische president Joe Biden. Fox News

Roger Wicker, lid van de Amerikaanse senaatscommissie voor gewapende diensten, zei in een interview met Fox News (8 december) dat hij rechtstreekse militaire actie van de VS tegen Rusland ter “verdediging van Oekraïne” niet uitsluit en voegde daar, zonder dat de interviewer daarom vroeg, aan toe: “Je weet dat we een actie met als eerste gebruik van nucleaire wapens niet uitsluiten”. Dit is een partijoverschrijdende boodschap aan Moskou over de vastbeslotenheid van de VS om een eventuele aanval van Kiev tegen de Russen in de Donbass te steunen. Het zal dan worden gepresenteerd als een reactie op een aanval van de Russen in de Donbass. In de hoofden van degenen die sinds 2014 de strategie van spanning tegen Rusland uitvoeren, zou dit in elk geval een winnende zet kunnen zijn.

Moskou zou twee alternatieven hebben: niet militair ingrijpen om de Russen in de Donbass te verdedigen, waardoor zij zouden worden overrompeld door de Oekraïense aanval die de facto door de NAVO wordt gesteund en gedwongen zouden worden de regio te verlaten en toevlucht in Rusland te zoeken, een beslissing die vooral intern voor Moskou traumatisch zou zijn; of militair ingrijpen om de Oekraïense aanval te stoppen, waardoor het zich blootstelt aan internationale veroordeling wegens agressie en invasie van een soevereine staat.

Oekraïense generaals hebben gewaarschuwd dat zij niet in staat zullen zijn “de Russische troepen af te weren zonder een massale toevoer van militaire hulp uit het Westen”.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: