Hogere frequenties hebben een korter bereik

hogere-frequenties-hebben-een-korter-bereik

19-12-21 06:54:00,

                                         Dode spreeuwen in Den Haag na een test met 5G frequenties.

5G maakt gebruik van hoge frequenties, waaronder de 60 gigahertz (GHz), die vergunnings vrij is en tal van communicatietechnieken worden op de 60 GHz-band gebaseerd. Deze hogere frequenties bestaan uit korte golven en worden aangeduid als millimetergolven.

De golflengte is omgekeerd evenredig met de frequentie (d.w.z. hoge frequenties hebben kortere golflengten). 30 hertz (Hz) is een lage frequentie en heeft een golflengte van 10.000 km (meer dan 6.000 mijl), terwijl 300 GHz een hoge frequentie is van slechts 1 millimeter. Lage frequenties hebben dus langere golflengtes dan hogere frequenties die korter zijn en ook een korter bereik hebben.

Frequenties 5G
In Nederland hebben de drie providers (KPN, T-Mobile en Vodafone-Ziggo) tot waarschijnlijk het najaar van 2022, de beschikking tot de relatief ‘langzamere’ 5G-frequenties (700, 1400 en 2100 megahertz (MHz). Voor het ‘echt’ snellere 5G-internet is de 3,5 gigahertz (GHz)-frequentie nodig, de 26 GHz-frequentie en de 700MHz.  De 3,5 GHz zou geveild worden in april 2022, maar die frequentieveiling is nu uitgesteld tot na oktober 2022.

Gebruik 60 GHz
De voorlopig hoogste frequentie die voor 5G gebruikt kan worden is 2100 MHz, de 700 MHz én de 60 GHz. Door de wetenschap wordt gesteld dat het signaal ongeveer 10 meter ver komt en wordt gestopt door muren en andere objecten (mensen dus) naast bomen die hoogfrequente straling absorberen.

Vergunningsvrij
Het gebruik van de 60 GHz-band is toegestaan zonder dat daar een vergunning voor nodig is. In juli 2019 werd op een door de EU aangestuurde conferentie besloten dat er geen vergunning meer nodig was om 57 tot 71 GHz-band (de 60 GHz) te gebruiken voor 5G services en dat maakte de weg vrij voor de uitrol in Europa. Om het totale vermogen op te schroeven, is voor veel toepassingen een enkele antenne niet genoeg. Een batterij aan samenwerkende antennes biedt dan soelaas. De antenne-elementen moeten samen aan bundelvorming doen om het gewenste vermogen gericht naar de ontvanger te sturen. Met zes elementen (antenne-array) is een efficiënte verzending te realiseren over de gehele frequentieband van 5 GHz.

 5G betekent nog  hogere  frequenties
Voor 5G wordt een veelvoud aan frequentiebanden gebruikt. Net als de vorige netwerken komen er lage frequenties die zorgen voor een landelijke dekking maar daarnaast komen er hogere frequenties die de snelheid en de capaciteit van het dataverkeer vergroten.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: