Diagnose complotdenker

diagnose-complotdenker

Een column van Pieter Stuurman
verscheen op 27 november in de Andere Krant

Hoe vaak moeten ‘complotdenkers’ achteraf gelijk krijgen voordat in overweging genomen wordt dat ze misschien toch een punt hebben? Hoeveel ‘complottheorieën’ moeten achteraf door de werkelijkheid worden bevestigd voordat er spreekwoordelijke kwartjes gaan vallen?

Wie bijvoorbeeld anderhalf jaar geleden bezorgd was over aankomende censuur (zoals ik), werd krankzinnig verklaard. Wie er voor waarschuwde dat mensen zouden worden uitgesloten van voorzieningen (zoals ik), werd weggezet als fantast. Wie zei dat alle maatregelen die toen als ‘tijdelijk’ gepresenteerd werden een jaar later nog steeds (of in nog ergere vorm) zouden bestaan (zoals ik), was een onheilsprofeet. Wie toen voorzag dat er een digitale controlepas zou worden ingevoerd (zoals ik), werd direct neergesabeld. ‘Allemaal waanzinnige complottheorieën!’. Maar desondanks zijn ze inmiddels stuk voor stuk door de tijd en de realiteit als correct bevestigd.

En dan heb ik het alleen nog maar over ‘voorspellingen’. Die voorspellingen gingen indertijd natuurlijk over wat toen nog de toekomst was. Inherent aan de toekomst is dat die er, op het moment van voorspellen, nog niet is. En wat er (nog) niet is, kan niet worden bewezen. De toekomst is nooit bewijsbaar en dat maakt een voorspelling dus altijd gemakkelijk aan te vallen. Maar inmiddels is het zover dat ook het benoemen van bestaande en bewezen zaken, je al op het predicaat ‘complotdenker’ komt te staan.

Recentelijk kwam CBS met de nieuwe sterftecijfers. Het totale aantal sterfgevallen ligt in Nederland momenteel 20%(!) hoger dan normaal.  » Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: